Aan het werk in de techniek

Bouwen aan een sterk sociaal netwerk als arbeidsmigrant

Een sociaal netwerk: waarom is het zo belangrijk?

We vergeten vaak hoe vanzelfsprekend het is om een sociaal netwerk te hebben. Onze buren, vrienden en familie: we nemen ze voor lief in de wetenschap dat ze er eigenlijk altijd wel zijn. Wanneer iemand als arbeidsmigrant een nieuw land binnen komt, is dit echter wel anders. Een sterk sociaal netwerk opbouwen kan voor een arbeidsmigrant een enorm uitdagende en spannende opgave zijn. En dat terwijl we weten dat een sterk sociaal netwerk bijdraagt aan het algemene succes en geluk van een persoon! Niet alleen in het werkveld, maar ook op persoonlijk vlak is een fijne kring mensen vrijwel altijd van grote meerwaarde. Wij vertellen je in deze blog meer over hoe jij je als arbeidsmigrant kan omringen met een stabiel netwerk.

Maar waarom is dat netwerk nu eigenlijk zo belangrijk, en waarom draagt deze actief bij aan het algemene geluk van een persoon? Als arbeidsmigrant helpt een sociaal netwerk de kloof tussen je thuisland en nieuwe leefomgeving iets wat te overbruggen. Door ervaringen te delen, te weten dat er mensen zijn die je steunen en naar je luisteren en door terug te kunnen vallen op hen wanneer uitdagingen zich voordoen. 

Emotionele steun

Wanneer je als arbeidsmigrant in Nederland komt, kan het leven namelijk af en toe eenzaam of overweldigend zijn. Een social netwerk is de emotionele vangrail die je beschermt en opvangt wanneer dingen moeilijk worden. Want niet alleen op werkvlak (al gaan we allemaal weleens gebukt onder werkstress!), maar ook op persoonlijk vlak kan je aardig wat voor je kiezen krijgen. Of het nu heimwee is, persoonlijke uitdagingen of onbegrip van mensen om je heen; vrienden en kennissen bieden in deze tijden een luisterend oor en kunnen je voorzien van wijze adviezen wanneer je vastloopt.

Werkgerelateerde kansen

Daarbuiten kan je sociale kring je natuurlijk ook assisteren in het vinden van nieuwe carrièremogelijkheden, en daarna je groei hierin te stimuleren. Je weet immers maar nooit wie je kan ontmoeten, en welke deuren zij voor je kunnen openen. Vrienden en kennissen kunnen je verwijzen naar organisaties die je niet kent, openstaande vacatures of in contact brengen met mensen in hun eigen netwerk.

Culturele integratie

Het kan als arbeidsmigrant aardig overweldigend zijn om in een lokale cultuur te duiken. Er komen immers zoveel nieuwe culturele prikkels op je af! Niet alleen gebruiken, maar ook een taal, normen en waardes maken deel uit van een cultuur van een land. En dan hebben we het nog niet eens over de werkcultuur, die óók nog eens van land tot land verschilt! Door een kring op te bouwen met mensen die uit het land komen waarin je werkt, kan je meer te weten komen over hun levensstijl, tradities en gewoontes. 

Beginnen bij je collega’s

Het opbouwen van je sociale netwerk kan soms voelen als het bewandelen van een opwaartse helling. Het is daarom extra belangrijk je proces in behapbare stukjes en stappen op te delen. Je werkplek is dé plek om te beginnen met het uitbreiden van je netwerk. Jij brengt immers hoogstwaarschijnlijk aardig wat tijd door met je collega’s. Best logisch, dus, om daar te beginnen je relaties te cultiveren.  

Informele momenten op het werk zijn de ideale tijden om met je collega’s te netwerken. Tijdens de koffie -en lunchpauzes wordt de werkdruk immers een beetje verlicht en kan je op een terloopse manier gezellig met hen kletsen. Vraag eens naar hun weekendplannen, hobby’s of interesses buiten het werk. Wie weet waarin jullie matchen! Buiten deze momenten om, is er - afhankelijk van de werkplek natuurlijk - vaak ruimte voor een grapje of kort gesprekje tussen de werkzaamheden door. Time deze goed en blijf vooral intuïtief. Dit is de tijd om even uit je sociale bubbel te kruipen en je van je beste kant te laten zien.

Mocht je het lastig vinden om spontaan met mensen in gesprek te gaan, kan je natuurlijk ook de sociale evenementen bijwonen die bedrijven doorgaans organiseren. Teambuildingsactiviteiten, borrels en feestjes: veel organisaties plannen zo nu en dan momenten in om elkaar beter te leren kennen. Een vrijdagmiddagborrel is tevens bij de meeste kantoren een bekend begrip geworden. Wanneer je tijd hebt, kan het lonen op deze evenementen je gezicht te laten zien, en actief deel te nemen aan de groepsgesprekken. Zonder werkdruk, is dit immers de perfecte manier om je collega’s wat beter te leren kennen!

De gemeenschap verkennen: je directe omgeving

Buiten je werk om, valt er natuurlijk in privésfeer genoeg te halen uit de lokale gemeenschap. We vergeten immers vaak hoeveel verschillende soorten mensen ons al in onze directe kring omringen. En soms kan een kleine actie je ogen hier al in doen openen. Kijk bijvoorbeeld uit naar lokale evenementen in de stad of het dorp waar je woont. Hierbij kan je denken aan festivals, sportwedstrijden of tentoonstellingen. Kijk naar je interesses en participeer: de kans is namelijk heel groot dat je hier mensen ontmoet met wie je interessante gesprekken kan hebben!

Ook kan je overwegen lid te worden van een verenigen, club of bond die gelinkt is aan deze interesse. Misschien houd je van sport en kan je je voegen bij de lokale voetbalclub of atletiekvereniging. Of vind je theater interessant, en komt er toevallig elke week een groepje samen om voorstellingen te maken in de stad. Maar ook boekenclubs en kookclubs zijn er in overvloed. Door je te voegen bij lokale groepen, kan jij je netwerk uitbreiden met mensen die dezelfde interesses hebben als jij.

De kracht van sociale media

En deze groepen mensen vind je tegenwoordig gemakkelijk en snel via verschillende sociale media kanalen. Door slim van deze gebruik te maken, kan je van sociale media een krachtig hulpmiddel maken om je sociale netwerk uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan platformen zoals Facebook, waar speciale openbare groepen bestaan waarbij jij je kunt voegen en mensen kan leren kennen. Deze zijn vaak gericht op specifieke interesses of bezigheden. Op professioneel vlak is LinkedIn natuurlijk je beste vriend. Dit platform is uitstekend om professionele connecties op te maken en te onderhouden. Volg bijvoorbeeld bedrijven of professionals uit je vakgebied, schrijf ze aan of leg contact met ze via de mail. Wie weet welke deuren er zich voor je openen! Door bovendien van gedachtes te wisselen met mensen die jou inspireren, kan je tot een hele boel nieuwe inzichten komen.

De taal eigen maken

Een groot deel van het opbouwen van een sterk en stabiel sociaal netwerk als arbeidsmigrant staat of breekt met communicatie. En het beheersen van de lokale taal kan hierbij vooral van grote meerwaarde zijn! Dit opent namelijk deuren naar diepere connecties én een beter begrip van de cultuur. Taal zegt immers veel meer dan dat je in eerste instantie zou denken.  

Taalcursussen kunnen je assisteren in een beter begrip van de taal die je gebruikt om in te communiceren. In vrijwel elke stad of dorp worden taalcursussen aangeboden, dus eentje vinden zou geen probleem moeten zijn. En buiten dat je op deze taalcursus oefent met de nieuwe taal, leer je ook nog eens vaak nieuwe mensen kennen die dezelfde doelen als jij voor ogen hebben! Vervolgens kan je je nieuwe taalvaardigheden gaan testen in het veld en in de praktijk brengen. Door te spreken met lokale sprekers, zoals je collega’s en directe omgeving, kan je kilometers maken en bovendien nieuwe dingen leren. Net zoals bij autorijden, leer je in de praktijk immers vaak het meeste. Bovendien waarderen veel mensen het ook wanneer iemand de moeite doet om in hun taal te spreken. Win-win, dus!

Geduld hebben

Door het proces van het opbouwen van een sterk sociaal netwerk in kleine stukjes te verdelen, wordt het voor jou wat makkelijker het overzicht te behouden en kan het tevens minder overweldigend aanvoelen. Hier buiten moeten we natuurlijk niet vergeten dat een sterk sociaal netwerk opbouwen simpelweg tijd kost; vrienden maken gaat ook niet over één nacht ijs en vergt constante investering van beide partijen. Wees dus vooral geduldig en proactief. Door gesprekken te initiëren, deel te nemen en vooral open te staan voor nieuwe connecties, kom je al een heel eind. Met de juiste zorg weten wij vervolgens zeker dat er voor iedereen een mooi, stabiel en vooral duurzaam netwerk in het verschiet ligt.