Vacatures in de installatietechniek

Als monteur in de installatietechniek werk je aan het bouwen en onderhouden van werktuigkundige of elektrotechnische installaties. Technicum heeft diverse vacatures in de woning- en utiliteitsbouw. Kies jij voor de nieuwbouw of ga je voor renovatieprojecten? Bekijk alle actuele vacatures solliciteer direct online!

Filteren en zoeken

Vind direct jouw vacature

Filter de vacatures

Wis alle filters
Opleidingsniveau
Vakgebied
Werkervaring
Dienstverband
Parttime/fulltime
Provincie
Thuiswerken mogelijk

Ontvang altijd de laatste vacatures in je mail

Ontvang zo vaak als jij wil vacatures in je mail.

34 vacatures gevonden

We konden geen vacatures vinden met je geselecteerde wensen

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken

Staat jouw baan in de installatietechniek er niet tussen?

Stuur ons een open sollicitatie. Dan kijken we samen naar de technische baan die het beste bij jou past. We doen het samen. Dat is ons werk.

Werken in de installatietechniek

Bij de installatietechniek draait het om technische installaties in woningen, utiliteitspanden en fabriekspanden. Als installatiemonteur werk je aan werktuigbouwkundige installaties óf elektrotechnische installaties; een keuze die je vaak bij je opleiding al maakt. Op nieuwbouw projecten leg je ze aan en zorg je ervoor dat alles werkt. Bij renovatieklussen, bestaat je werk hoofdzakelijk uit het vervangen van installaties ofwel het repareren van bestaande systemen. De installatietechniek kent daarnaast ook een servicegerichte kant, waarbij je veelal ingezet wordt om storingen op te lossen en te verhelpen. De installaties zijn heel divers, maar om je een beeld te geven, kun je denken aan:

 • Werktuigbouwkundige installaties:
  • Verwarmingsinstallaties
  • Luchtbehandelingssystemen
  • Waterleidingen en gasleidingen
  • Klimaatbeheersingssystemen
 • Elektrotechnische installaties:
  • Elektrotechnische installaties
  • (Brand)beveiligingsinstallaties

Populaire functies in de installatietechniek

De grootste scheiding in de installatietechniek, is die tussen werktuigbouwkundige installatiemonteurs (ook wel installatiemonteur W genoemd) en de elektrotechnische installatiemonteurs (ook wel installatiemonteur E genoemd). Dit onderscheid wordt vaak al gevormd door de opleiding die de monteur gevolgd heeft. Als installatiemonteur werk je veel op projectbasis op wisselende locaties. Daar komt een stukje persoonlijke voorkeur om de hoek kijken, want waar kies je voor? Nieuwbouw, renovatie, service? Zit je bij één vaste organisatie dan heb je soms geen keuze, maar bij Technicum luisteren wij naar jouw wensen. De 3 populairste functies bij Technicum zijn:

 • Installatiemonteur W 
 • Installatiemonteur E
 • Leerling installatiemonteur (BBL)
Nog geen opleiding of ervaring in de installatietechniek?

Heb je nog helemaal geen ervaring in de installatietechniek, maar wil je hier wel graag je beroep van maken? Kickstart jouw loopbaan in de installatietechniek met een Technicum ONE Start opleidingsprogramma. Combineer theorie en praktijk en leer de basis in 8 weken tijd!

Meer over Technicum ONE Start

Werken en leren in de installatietechniek

Binnen de installatietechniek heb je verschillende opleidingen, van mbo niveau 2 tot en met 4. Voorbeelden van opleidingen zijn monteur werktuigkundige installaties, eerste monteur woning of utiliteit en monteur of technicus service en onderhoud. In deze opleidingen komen verschillende facetten van het vakgebied aan bod. 

Je leert hoe je werktuigkundige installaties zoals ventilatiesystemen, sanitaire installaties, verwarmingsinstallaties en waterinstallaties aanlegt, test en onderhoudt. Duurzaamheid en innovatie spelen daarbij tegenwoordig vaak een belangrijke rol. 

Opleidingen in de installatietechniek kennen BOL en BBL varianten. Bij een BOL opleiding zit je voornamelijk op school en loop je stage, waarbij je bij een BBL opleiding werken en leren combineert. Je werkt dan vaak vier dagen per week bij een bedrijf en gaat één dag of dagdeel per week naar school.

Via Technicum ONE Combi kun jij via Technicum jouw technisch diploma behalen terwijl je werkt bij één van onze opdrachtgevers in de installatietechniek. Een ideale manier om salaris te verdienen en tegelijkertijd een diploma te behalen. En het mooiste: Wij betalen jouw opleiding!