Vacatures in de installatietechniek

Als monteur in de installatietechniek werk je aan het bouwen en onderhouden van werktuigkundige of elektrotechnische installaties. Technicum heeft diverse vacatures in de woning- en utiliteitsbouw. Kies jij voor de nieuwbouw of ga je voor renovatieprojecten? Bekijk alle actuele vacatures solliciteer direct online!

Werken in de installatietechniek

Bij de installatietechniek draait het om technische installaties in woningen, utiliteitspanden en fabriekspanden. Als installatiemonteur werk je aan werktuigbouwkundige installaties óf elektrotechnische installaties; een keuze die je vaak bij je opleiding al maakt. Op nieuwbouw projecten leg je ze aan en zorg je ervoor dat alles werkt. Bij renovatieklussen, bestaat je werk hoofdzakelijk uit het vervangen van installaties ofwel het repareren van bestaande systemen. De installatietechniek kent daarnaast ook een servicegerichte kant, waarbij je veelal ingezet wordt om storingen op te lossen en te verhelpen. De installaties zijn heel divers, maar om je een beeld te geven, kun je denken aan:

 • Werktuigbouwkundige installaties:
  • Verwarmingsinstallaties
  • Luchtbehandelingssystemen
  • Waterleidingen en gasleidingen
  • Klimaatbeheersingssystemen
 • Elektrotechnische installaties:
  • Elektrotechnische installaties
  • (Brand)beveiligingsinstallaties

Populaire functies in de installatietechniek

De grootste scheiding in de installatietechniek, is die tussen werktuigbouwkundige installatiemonteurs (ook wel installatiemonteur W genoemd) en de elektrotechnische installatiemonteurs (ook wel installatiemonteur E genoemd). Dit onderscheid wordt vaak al gevormd door de opleiding die de monteur gevolgd heeft. Als installatiemonteur werk je veel op projectbasis op wisselende locaties. Daar komt een stukje persoonlijke voorkeur om de hoek kijken, want waar kies je voor? Nieuwbouw, renovatie, service? Zit je bij één vaste organisatie dan heb je soms geen keuze, maar bij Technicum luisteren wij naar jouw wensen. De 3 populairste functies bij Technicum zijn:

Werken en leren in de installatietechniek

Binnen de installatietechniek heb je verschillende opleidingen, van mbo niveau 2 tot en met 4. Voorbeelden van opleidingen zijn monteur werktuigkundige installaties, eerste monteur woning of utiliteit en monteur of technicus service en onderhoud. In deze opleidingen komen verschillende facetten van het vakgebied aan bod. 

Je leert hoe je werktuigkundige installaties zoals ventilatiesystemen, sanitaire installaties, verwarmingsinstallaties en waterinstallaties aanlegt, test en onderhoudt. Duurzaamheid en innovatie spelen daarbij tegenwoordig vaak een belangrijke rol. 

Opleidingen in de installatietechniek kennen BOL en BBL varianten. Bij een BOL opleiding zit je voornamelijk op school en loop je stage, waarbij je bij een BBL opleiding werken en leren combineert. Je werkt dan vaak vier dagen per week bij een bedrijf en gaat één dag of dagdeel per week naar school.

Via Technicum kun je ook een BBL opleiding volgen en werk je bij een van onze opdrachtgevers. Een ideale manier om salaris te verdienen en tegelijkertijd een diploma te behalen.

Topwerkgevers in de installatietechniek

Waar ga jij aan de slag? Kies je voor een kleinere lokale installateur? Wil je werken op grote projecten van een groot landelijke opererend installatiebedrijf? Samen met jouw kijkt Technicum naar een project en een installatiebedrijf die goed bij jou past. Door onze jarenlange ervaring in de installatietechniek, hebben wij een breed netwerk opgebouwd en zijn wij een gewaardeerd samenwerkingspartner. Bekijk bijvoorbeeld eens de

Alternatieven voor installatietechniek

Vind je de installatietechniek op zich wel interessant, maar is het toch niet echt wat je zoekt? Wellicht dat één van onderstaande functies beter bij jou past. Wil jij bij mensen thuis internet etc. voor KPN aansluiten? Wil je meer focus op de elektrotechniek? Of werk je liever op één vaste locatie in de Technische Dienst. Bekijk deze alternatieve hieronder:

Niet gevonden wat je zoekt? Bekijk hier alle vacatures in de techniek of neem contact met ons op. We kijken dan samen of we een passende baan voor je kunnen vinden.

Neem contact op