Werken als elektromonteur

Ben jij elektromonteur of ben je op zoek naar een opleiding tot elektromonteur? Technicum heeft veel vacatures voor uitdagende projecten in de woningbouw, utiliteitsbouw en industrie. Bekijk hier actuele vacatures en solliciteer direct.

Wat is een elektromonteur?

Een elektromonteur is een technisch specialist die zich bezig houdt met elektrotechnische installaties en systemen. Een elektromonteur wordt ook wel een monteur elektrotechniek, elektricien of E-monteur genoemd.

Wat doet een elektromonteur?

Als elektromonteur bestaat je werk in grote lijnen uit het installeren, repareren en onderhouden van elektrotechnische installaties en systemen. Concrete werkzaamheden die bij deze functie passen:

  • Het aanleggen van elektriciteit in gebouwen door kabels te trekken en dit netjes af te werken;
  • Het assembleren van bijvoorbeeld elektrische machines en schakelkasten;
  • Het testen en in gebruik stellen van elektrische installaties;
  • Het uitvoeren van preventief onderhoud aan installaties en systemen.

De exacte werkzaamheden hangen af van je niveau en ervaring en kunnen verschillen per bedrijf. Een omschrijving van de werkzaamheden vind je terug in elke vacature.

Waar werkt een elektromonteur?

Een elektromonteur is vaak werkzaam voor een installatiebedrijf. Het is ook mogelijk dat je als elektromonteur onderdeel bent van de technische dienst (TD) van een fabriek. Je werkzaamheden kunnen zowel binnen als buiten, op zeer uiteenlopende locaties plaatsvinden. Met je helm op en werkschoenen aan in de modder, representatief gekleed in een ziekenhuis of met een haarnetje en stofvrije kleding in de food-industrie. Als elektromonteur bij Technicum weet je één ding zeker: geen enkel project is hetzelfde. Elektromonteurs kunnen aan de slag in de woningbouw, utiliteitsbouw, industrie of telecom. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en wij gaan daarom graag met jou in gesprek om te kijken welk bedrijf het beste bij jou past.

Wat verdient een elektromonteur?

Het loon van een elektromonteur hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Het is namelijk per organisatie verschillend onder welke CAO je valt en daar hangt je inschaling mee samen. De meeste elektromonteurs werken onder de Metaal & Techniek CAO of de Metalektro CAO. Zelfs deze twee CAO's hebben onderling verschillen in bijvoorbeeld inschaling, overwerktoeslagen en ploegentoeslag. Gemiddeld gezien verdient een elektromonteur tussen de €2100,- en €2600,- bruto per maand. De exacte hoogte van het salaris hangt af van je opleidingsniveau en het aantal jaren relevante werkervaring dat je meeneemt. Een beginnende elektromonteur kan onder dit gemiddelde zitten, waarbij een elektromonteur met ruime ervaring hier wellicht boven zit. Technicum vindt het belangrijk om open te zijn over je verdiensten en wij zullen dan ook in onze vacatures de juiste CAO en inschaling vermelden, zodat je van tevoren precies weet wat je gaat verdienen.

Collega's over het werken via Technicum

Testimonial Yaman Technicum

Yaman

Leerling monteur elektrotechnische installaties
Ik werk via Technicum bij Heijmans als elektromonteur. Naast mijn leuke baan, volg ik via Technicum een mbo 4 elektrotechnische opleiding om mijn kennis zoveel mogelijk te vergroten. 
Testimonial Harry Technicum

Harry

Installatiemonteur bij Technicum
De communicatie en omgang met collega's op de werkvloer en op kantoor is top. Als ik iets nodig heb, wordt het direct geregeld en problemen worden meteen opgelost!
Testimonial Gerbe Technicum

Gerbe

Servicemonteur bij Technicum
Als servicemonteur in de koffieapparaten heb ik helemaal mijn plek gevonden en ben ik dankbaar dat Technicum verder kijkt naar vacatures dan waar ik zelf aan zou denken.
Testimonial Ahmed Technicum

Ahmed

Elektromonteur bij Technicum
Al ruim 13 jaar ben ik werkzaam voor Technicum. Ik heb aan veel mooie projecten mogen werken en veel verschillende bedrijven gezien. Blij ben ik telkens weer met de nieuwe opdrachten die Technicum voor mij weet te vinden!

Hoe word je elektromonteur

Om elektromonteur te worden, moet je een opleiding in de richting elektrotechniek hebben afgerond. Deze opleiding wordt op verschillende niveaus aangeboden, zodat je kan instromen op je eigen niveau. Het niveau van je opleiding is ook bepalend voor de functie waarin je kan starten. Op het mbo heb je bijvoorbeeld 4 niveaus, die overeenkomen met de volgende functies:

  • Mbo niveau 1: Assistent monteur;
  • Mbo niveau 2: Monteur;
  • Mbo niveau 3: Eerste monteur;
  • Mbo niveau 4: Technicus;

Tijdens de opleiding elektrotechniek leer je hoe je elektrotechnische installaties aanlegt, aansluit en onderhoudt. Veilig werken is heel belangrijk en komt op alle niveaus aan bod.

Wil jij de opleiding elektrotechniek volgen, dan kun je kiezen voor een BBL opleiding waarbij je werken en leren combineert. Ideaal als je makkelijker uit de praktijk leert en ook gelijk salaris wil verdienen. Bij een BBL-traject ben je over het algemeen 4 dagen per week aan het werk en ga je 1 dag of dagdeel naar school. Technicum heeft ruime ervaring met het aanbieden van compleet verzorgde BBL-trajecten. Je combineert hierbij een opleiding met werk bij één (of meerdere) van onze opdrachtgevers. Een ideale manier om je diploma te behalen en tegelijkertijd salaris te ontvangen. Lees hier meer over de mogelijkheden voor het volgen van een BBL opleiding.

Vacatures elektromonteur bij jou in de buurt

Elektromonteur vacatures in Friesland
Elektromonteur vacatures in Noord-Holland
Elektromonteur vacatures in Noord-Brabant

Alternatieve functies voor elektromonteurs

Heb jij een opleiding elektrotechniek afgerond en/of werkervaring opgedaan als elektromonteur, maar wil je nu iets anders? Kijk dan eens naar onderstaande vacatures:

Monteur Technische Dienst
Monteur Telecom