Vacatures in de Werktuigbouwkunde

Direct op zoek naar een baan of leer-werk plek in de werktuigbouwkunde? Van metaalbewerking tot machinebouw, van technische dienst tot aan middenkader. Bekijk direct ons actuele aanbod aan technische vacatures en meld je vandaag nog aan voor jouw volgende baan.

Lees meer

Branches/ Vakgebieden

Werktuigbouwkunde (afgekort WTB) is een brede, maar tevens specialistische tak in de techniek die zich richt op het ontwerpen en maken van objecten en machines. Werktuigbouwkundige machines moeten meestal andere voorwerpen weer in bewegen brengen, onder invloed van krachten. Denk bijvoorbeeld kant- en zetbanken en lasapparaten in de metaalbewerking, maar ook aan bruggen, gasturbines, hydraulische persen, voertuigen en productiemachines. Hele verschillende takken van sport, maar allemaal werktuigbouwkunde.
Doordat dit vakgebied zo breed is, wordt vaak een onderverdeling gemaakt in deelgebieden. Als je werkzaam bent in de werktuigbouwkunde ben je vaak gespecialiseerd in één van deze gebieden:
 • Machine- en Apparatenbouw;
 • Energietechniek en Aandrijftechniek;
 • Staal- en Constructiebouw;
 • Voertuigentechniek;
 • Olie- en gaswinning;
 • Offshore;

Mogelijkheden voor jou

De werktuigbouwkunde biedt ontzettend veel verschillende mogelijkheden voor jou als technicus. Binnen elk deelgebied zijn weer andere functies en elke functie kent weer zijn eigen specialisme en verdieping. Bijvoorbeeld een lasser. Hoewel iedere lasser 2 materialen met elkaar verbindt, is de ene lasser is de andere niet. Er zijn verschillende niveaus, posities en zelf certificaten te behalen die bepalen of jij specifiek werk mag uitvoeren.
Afhankelijk van je eigen interesses en niveau, zijn er tal van functies binnen de werktuigbouwkunde. Via Technicum kun je onder andere aan de slag als: Voor veel van deze functies is VCA een verplichting en Technicum biedt jou de mogelijkheid deze kosteloos te behalen!

Opleidingen

Je kunt met hele verschillende opleidingen aan een baan komen in het vakgebied werktuigbouwkunde. Dit is geheel afhankelijk van het “deelgebied”, waarin je aan de slag wilt. Om een paar voorbeelden te noemen:
 • MBO verspanen: gebruiken en programmeren van CNC-machines;
 • MBO plaatwerk of constructiewerk: met lassen en machinaal metaalbewerking;
 • MBO voertuigentechniek: bijv. autotechniek, bedrijfsautotechniek of landbouwmechanisatie;
 • MBO Technicus Engineering: niveau 4 opleiding richting het ontwerpen en produceren van producten;
 • HBO Werktuigbouwkunde;
Maar ook met losse cursussen, zoals een cursus MIG/MAG lassen kun je in de werktuigbouwkunde een leuke baan vinden.
Als je de werktuigbouwkunde een interessant vakgebied vindt, maar je weet nog niet zo goed welke richting je op wilt of welk niveau bij jou past, kijk dan eens op werken-en-leren via Technicum en kom in contact met onze opleidingsadviseur. Je kan op verschillende momenten instromen met een leuke BBL-opleiding.

Werken in de werktuigbouwkunde bij jouw in de buurt

 

Staat jouw perfecte baan hier niet tussen? Neem gerust vrijblijvend contact op met een vestiging bij jou in de buurt en laat ons weten wat je mist. Onze ervaren consultants vinden jouw baan!

Neem contact op