Vacatures in de werktuigbouwkunde

Van metaalbewerking tot machinebouw, van Technische Dienst tot aan middenkader. Werktuigbouwkunde is een veelomvattend specialisme in de techniek en de mogelijkheden voor jou zijn eindeloos. Bekijk direct ons actuele vacatureaanbod in de werktuigbouwkunde en meld je vandaag nog aan voor jouw baan.

Werken in de werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde (afgekort "WTB") is een brede, maar tevens specialistische tak in de techniek die zich richt op het ontwerpen en maken van objecten en machines. Kenmerkend voor werktuigbouwkundige machines is dat zij andere voorwerpen in beweging brengen, onder invloed van diverse krachten. Denk bijvoorbeeld aan kant- en zetbanken in de metaalbewerking, maar ook aan bruggen, gasturbines, hydraulische persen, voertuigen en productiemachines. Hele verschillende takken van sport, maar allemaal onderdeel van werktuigbouwkunde. Ben je werkzaam in de werktuigbouwkunde, dan ben je vaak gespecialiseerd in één van deze gebieden:

 • Machine- en Apparatenbouw;
 • Energietechniek en Aandrijftechniek;
 • Staal- en Constructiebouw;
 • Voertuigentechniek;
 • Olie- en gaswinning;
 • Offshore.

Werkomgeving werktuigbouwkunde

In de werktuigbouwkunde werk je veelal binnen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar voor de meeste functies werk je onder een dak. Je werklocatie hangt natuurlijk samen met het deelgebied waar jij in werkzaam bent. In de voertuigentechniek werk je vaak in een werkplaats of garage, zit je in de metaalbewerking dan werk je bijvoorbeeld in een lashal of verspaningsafdeling en als monteur technische dienst onderhoud je alle machines in een fabriekspand. Waar je ook aan de slag gaat, je hebt in de meeste gevallen meerdere collega’s om je heen. Collega’s die ook werkzaam zijn in de werktuigbouwkunde of collega’s uit een ander technische vakgebied die samen met jou bijvoorbeeld aan een machine werken. Of jij met plezier naar je werk gaat, hangt zeker samen met je band met je collega’s.

Mogelijkheden voor jou

Door de vele richtingen in de werktuigbouwkunde is dit een technisch specialisme met ontzettend veel mogelijkheden. Wie jij bent, wat jij leuk vindt en wat jij belangrijk vindt bepalen uiteindelijk waar jij aan het werk gaat. Niet alleen het bedrijf waar je gaat werken, maar ook welke functie bij jou past. Functies waar je aan kan denken zijn::

Doordat de Werktuigbouwkunde zo breed is, kan het ook moeilijk zijn om een baan te vinden die bij jou past. Wij kunnen je daarbij helpen! De consultants van Technicum zijn gespecialiseerd in het vinden van werk in de techniek. Zij kijken, in een persoonlijk gesprek, naar de richting of het bedrijf dat het beste bij jou past. Heb je al een opleiding gevolgd, maar wil je een andere richting op? Dan weten onze consultants ook goed waar jij, met jouw skills, ook aan de slag kan.

De werktuigbouwkunde biedt tal van mogelijkheden om door te groeien, te specialiseren of te verbreden. Jouw ambitie bepaald wat jij uiteindelijk kan gaan doen en wij vinden het belangrijk om daarin mee te denken. Ben je aan het werk via Technicum, dan krijg je veel mogelijkheden om cursussen te volgen en in de meeste gevallen, worden deze door ons vergoed!

Opleidingen in de werktuigbouwkunde

De werktuigbouwkunde kent veel deelgebieden en elk deelgebied heeft vaak zijn eigen opleiding. Deze opleidingen worden op diverse niveaus aangeboden, van MBO tot HBO en zelfs universitair. Het niveau van je opleiding is bepalend voor welke functie je wilt uitoefenen. Enkele voorbeelden van veel gevolgde opleiding in de werktuigbouwkunde zijn:

 • MBO verspanen: gebruiken en programmeren van CNC-machines;
 • MBO plaatwerk of constructiewerk: met lassen en machinaal metaalbewerking;
 • MBO voertuigentechniek: bijv. autotechniek, bedrijfsautotechniek of landbouwmechanisatie;
 • MBO Technicus Engineering: niveau 4 opleiding richting het ontwerpen en produceren van producten;
 • HBO Werktuigbouwkunde;

Een MBO opleiding is geen verplichting om in de werktuigbouwkunde een baan te vinden. Ook met losse cursussen kun een basis leggen om aan een baan te komen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus MIG/MAG lassen om in aanmerking te komen voor een baan als lasser.

Een werktuigbouwkunde MBO opleiding wordt in zowel een BOL als een BBL variant gegeven. Wil jij volledig naar school en stages lopen van bepaalde periodes? Dan past een BOL opleiding goed bij je. Wil je echter werken en leren combineren en zo gelijk loon ontvangen? Dan zou een BBL-opleiding beter bij je passen. Technicum heeft ruime ervaring met het aanbieden van BBL-trajecten. Samen met onze opleidingscoördinator en een consultant in jouw regio, gaan we in een gesprek kijken naar de mogelijkheden voor jou. Samen zoeken we een leuk bedrijf en een passende opleiding. Zo kun jij je diploma behalen en tegelijkertijd salaris ontvangen. Wil je meer weten over BBL via Technicum? Bekijk dan onze werken en leren pagina en kom in contact met onze opleidingscoördinator.

Werktuigbouwkunde vacatures bij jou in de buurt

Werktuigbouwkunde vacatures in Noord-Brabant
Werktuigbouwkunde vacatures in Gelderland
Werktuigbouwkunde vacatures in Friesland

Staat jouw perfecte baan hier niet tussen? Neem gerust vrijblijvend contact op met een vestiging bij jou in de buurt en laat ons weten wat je mist. Onze ervaren consultants vinden jouw baan!

Neem contact op