Consultant bij Technicum

‘We worden steeds afhankelijker van techniek. Dat ik daar geschikte mensen voor mag vinden, geeft veel voldoening’

Technicum vakmensen maken het verschil bij veel topbedrijven in de Nederlandse (maak)industrie. Die mensen zoeken, vinden, trainen en opleiden gaat echter niet vanzelf. Daarvoor beschikt Technicum over een uitgebreid team aan specialisten: van recruiters, HR-professionals, intercedenten, consultants, vestigingsmanagers, (online) recruitment marketeers tot talent hackers. Stuk voor stuk gedreven mensen met een passie voor techniek. Hier stellen we een van die consultants aan u voor.

Nasja Van der Dussen - Kuijpers werkt sinds 2019 als consultant bij Technicum op de vestiging in Tilburg. Samen met twee andere collega’s zoekt en vindt ze geschikte kandidaten voor zeer uiteenlopende technische functies.

 

Twee linkerhanden

“Dat ik bij Technicum aan de slag zou gaan als consultant was niet vanzelfsprekend: ik heb een opleiding in de detailhandel gedaan en werkte lange tijd in een kledingboetiek. Dat werk zag ik mezelf echter niet mijn leven lang doen. En dus ben ik op zoek gegaan naar iets anders. In het begin vond ik het spannend. Want ja, techniek … Ik heb zelf twee linkerhanden en ben ook nog eens vrouw. Maar al snel leerde ik dat ik heel goed een verbindende factor kan zijn tussen opdrachtgevers en onze kandidaten. Wat heel fijn was, was dat ik een keer een dag mee ben geweest naar het Summa College in Eindhoven. Daar heb ik een beetje leren lassen en aan de kantbank gestaan. En als ik bij een opdrachtgever ben vraag ik altijd om een rondleiding door het bedrijf. Daar steek je veel van op.”

Eigen winkel

Nasja is na eerst een paar jaar consultant in opleiding te zijn geweest ondertussen doorgegroeid tot consultant. Haar dagelijkse werkzaamheden beschrijft ze zelf als “ontzettend afwisselend”. Het klinkt wat cliché, maar echt geen dag is hetzelfde.

Die dagen beginnen vaak met het screenen van online vacaturebanken naar geschikte kandidaten. “Dat kost me dagelijks tussen de één en twee uur. De krapte op de arbeidsmarkt is in de techniek nu eenmaal erg hoog, dus het kost best veel tijd om geschikte kandidaten te vinden, maar door middel van talent hacking technieken die ik hier heb geleerd lukt het vaak toch. De aanhouder wint!” 

De rest van Nasja’s dag is gevuld met intake-gesprekken met mogelijke kandidaten en contact onderhouden met zowel opdrachtgevers als werknemers die al aan de slag zijn. "Voor ons opleidingstraject Technicum ONE werken we samen met tal van opleiders, voor deze trajecten zoeken we ook actief zij-instromers", vult Nasja aan. “Bovendien wordt eigen initiatief gestimuleerd. Dus als ik denk dat het slim is om naar een open dag of een banenmarkt te gaan, dan kan dat ook.” 

Opleiden

Dat het ontzettend lastig is om in de huidige markt goede technici te vinden, ondervindt Nasja dagelijks. “Van de tien kandidaten die ik online benader, reageren er hooguit twee of drie. Echt persoonlijk contact is dus heel belangrijk. Geen standaard e-mail, maar even bellen of whatsappen dus.”

En opleiden. Daarvan is Nasja ook overtuigd. “We worden steeds afhankelijker van technische beroepen. En dus is het belangrijk dat we ook mensen zonder technische achtergrond enthousiasmeren om voor de techniek te kiezen. Technicum doet dat sinds een tijdje met Technicum ONE. Daarmee leren we kandidaten zonder technische achtergrond in korte tijd de basisbeginselen. En ik merk dat dit aanslaat. Zowel bij kandidaten als bij opdrachtgevers. Voor mij als consultant is Technicum ONE een heel belangrijk middel om meer technici te vinden die snel aan de slag kunnen. Dat ik daaraan kan en mag bijdragen geeft veel voldoening. Wanneer ik dan één of twee kandidaten succesvol bij een opdrachtgever heb geplaatst, merk ik dat ik een mooie bijdrage kan leveren aan de toekomst van technisch Nederland.”