Aan het werk

Wat doet een constructiebankwerker?

De werkzaamheden van een constructiebankwerker

Een constructiebankwerker is een vakman die gespecialiseerd is in het vervaardigen, monteren, repareren en onderhouden van metalen constructies en onderdelen. Hun werkzaamheden omvatten vaak het volgende: 

  • Lassen: Veel constructiebankwerkers zijn bedreven in lassen, wat het proces is van het verbinden van metalen onderdelen door ze te smelten en samen te voegen. Ze kunnen verschillende lastechnieken gebruiken, zoals MIG-lassen, TIG-lassen of booglassen.
  • Lezen van technische tekeningen: Constructiebankwerkers moeten in staat zijn om technische tekeningen te begrijpen en te interpreteren.
  • Assembleren: Constructiebankwerkers voeren de daadwerkelijke constructie uit volgens de specificaties op de tekening. Dit kan het lassen, solderen, bouten, klinken of lijmen van onderdelen omvatten om de uiteindelijke constructie te vormen.

Waar werkt een constructiebankwerker?

Constructiebankwerkers zijn vaak werkzaam in verschillende sectoren, waaronder de metaal- en staalindustrie, scheepsbouw, machinebouw, en de bouw- en constructiesector. Ze kunnen zowel in werkplaatsen als op locatie werken, afhankelijk van de aard van het project.

Wat verdient een constructiebankwerker?

Het gemiddeld salaris van een constructiebankwerker bedraagt ongeveer € 3.000 bruto per maand. Dat hangt af van de factoren zoals ervaring, vaardigheden, locatie en het specifieke bedrijf waarvoor ze werken.  

Welke opleiding is nodig? 

Voor een carrière als constructiebankwerker is doorgaans een technische opleiding op middelbaar of mbo-niveau vereist. Enkele mogelijke opleidingen:

  • Mbo-opleiding niveau 2 constructiebankwerker: Deze opleiding richt zich op de basisvaardigheden die nodig zijn voor het werken als constructiebankwerker, zoals tekeningen lezen, metaal bewerken, lassen en constructies monteren.
  • Mbo-opleiding niveau 3 Allround constructiebankwerker: Deze vervolgopleiding bouwt voort op de vaardigheden die zijn opgedaan in de opleiding Constructiewerker niveau 2. Studenten leren complexere constructies maken, werken met geavanceerde lastechnieken en hebben mogelijkheden voor specialisatie binnen het vakgebied.
  • Mbo-opleiding niveau 4 Werktuigbouwkunde: Hoewel niet specifiek gericht op constructiewerk, biedt een opleiding in de werktuigbouwkunde een brede basis in technische vaardigheden die relevant zijn voor constructiemonteurs. Studenten leren onder meer over mechanica, materiaalkunde en machinebouw, wat nuttig kan zijn voor constructiewerk.

Met wie werkt een constructiebankwerker samen? 

Een constructiebankwerker werkt nauw samen met diverse professionals binnen en buiten de constructie-industrie. Dit omvat onder andere samenwerking met constructeurs en ontwerpers, lassers, andere vakmensen op de werkplaats en projectmanagers en opdrachtgevers

Ontdek de mogelijkheden bij Technicum

Overweeg je om constructiebankwerker te worden? Dan bieden wij uitstekende kansen om je carrière te starten in de techniek. Als technisch detacheringsbureau hebben we een uitgebreid netwerk van opdrachtgevers in diverse locaties.

Bekijk hier onze actuele constructiebankwerker vacatures!