Man aan het werk in de techniek

Wat doet een elektromonteur?

De werkzaamheden van een elektromonteur 

Een elektromonteur, ook wel bekend als elektricien, speelt een cruciale rol bij het installeren, repareren en onderhouden van elektrische installaties en apparatuur. Een elektromonteur heeft een essentiële rol in diverse sectoren. Dat kan zijn in de bouwsector, productiesector, energiesector of telecomsector.

Afhankelijk van waar je werkt, kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende werkzaamheden:

  • Het aanleggen en aansluiten van licht-, data-, alarm-, en/of brandmeldinstallaties
  • Het uitvoeren van controles en testen volgens de geldende veiligheidsnormen
  • Het vinden en oplossen van storingen
  • Het onderhouden van transformatoren en elektromotoren 

Waar werkt een elektromonteur? 

Het werkgebied van een elektromonteur kan variëren afhankelijk van de specifieke taken en het apparatuur waaraan je werkt. Je werkt bijvoorbeeld in woningen aan elektrische installaties en apparatuur. Of je werkt buiten aan hoogspanningsmasten, bij verlichtingssystemen langs wegen. De werkomgeving kan soms uitdagend zijn vanwege de aard van het werk. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste veiligheidsvoorschriften, want regelmatig werk je met gevaarlijke spanningen. Een werkweek voor een elektromonteur is net zo divers als de sectoren waarin ze actief zijn. 

Lees ook eens: 4 voordelen van een carrière in de technische sector

Wat verdient een elektromonteur?

Het gemiddelde salaris is een bruto maandsalaris tussen de €2300,- en €3800,-. Dit salaris is afhankelijk van de specialisatie van de elektromonteur; De telecomsector kan bijvoorbeeld andere vaardigheden vereisen dan de bouwsector. Een elektromonteur met jarenlange praktijkervaring kan een hoger salaris verwachten. De moeilijkheidsgraad van het werk beïnvloedt eveneens het salaris; het oplossen van complexe storingen kan extra beloning rechtvaardigen. 

Welke opleiding is nodig? 

Om aan de slag te kunnen als een elektricien moet je een technische opleiding afgerond hebben. Op het VMBO kan je een technische kant kiezen, daar leggen ze de basis uit van het vak. Voor een vervolgopleiding is het MBO Elektrischetechnische installaties een veelgekozen pad. Daar worden de praktische vaardigheden aangescherpt. Of op het HBO Elektrotechniek. Deze opleidingen bieden de nodige theoretische kennis die essentieel zijn voor werken in de elektrotechnische sector.

Via Technicum ONE kan je bij ons een basiscursus elektrotechniek volgen van 1 week. Daarna ga je 7 weken aan de slag in de praktijk. Zo stomen we je op korte tijd klaar voor een baan in de techniek, zonder verlies van salaris. 

Met wie werkt een elektromonteur samen?

Samenwerking staat centraal bij elektromonteurs, ze werken vaak samen in een divers team. Namelijk met aannemers, werkvoorbereiders, planners, installateurs en andere monteurs met specialisaties. Deze samenwerkingen kunnen variëren, afhankelijk van het bedrijf en de branche waarin de elektromonteur actief is. 

Ontdek de mogelijkheden bij Technicum

Overweeg je om elektromonteur te worden? Dan bieden wij uitstekende kansen om je carrière te starten in de elektrotechniek. Als technisch detacheringsbureau hebben we een uitgebreid netwerk van opdrachtgevers in diverse sectoren, van industrie tot bouw en infrastructuur.

Bekijk hier onze actuele elektromonteur vacatures!