aan het werk in de installatie

Wat doet een installatiemonteur?

De werkzaamheden van een installatiemonteur 

Een installatiemonteur is een specialist die verantwoordelijk is voor het installeren, onderhouden en repareren van verschillende soorten installaties in gebouwen en woningen.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende werkzaamheden:

  • Het installeren van bijvoorbeeld sanitair, riolering, luchtbehandeling systemen, gasleidingen, klimaatsystemen en cv-installaties
  • Het onderhouden van deze systemen
  • Het repareren van deze systemen
  • Het adviseren van klanten
InstallatietechniekInstallatietechniek

Waar werkt een installatiemonteur? 

Als installatiemonteur werk je meestal op locatie, dat wil zeggen in gebouwen en woningen waar installatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Dit kan variëren van woonhuizen tot grote kantoorgebouwen en industriële complexen.

Daarnaast kan jouw werkomgeving variëren van relatief schoon en gecontroleerd, zoals in een nieuw gebouw, tot meer uitdagend en minder schoon, zoals bij het vervangen van een oude verwarmingsketel of het repareren van een riolering. Installatiemonteurs kunnen ook buiten werken, bijvoorbeeld bij het installeren van airconditioningssystemen of het leggen van gas- en waterleidingen.

Wat verdient een installatiemonteur?

Een Installatiemonteur verdient per maand gemiddeld €2.700 tot € 3.100 bruto. Het salaris is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het niveau van opleiding, de mate van ervaring in het vakgebied, de bedrijfsgrootte en de locatie. 

Welke opleiding is nodig? 

Om installatiemonteur te worden, moet je een beroepsopleiding afronden, zoals een MBO opleiding (niveau 2, 3 of 4) in installatietechniek. Tijdens deze opleiding worden zowel theoretische als praktische aspecten behandeld. Via Technicum ONE kan je bij ons een basiscursus installatietechniek volgen van 1 week. Daarna ga je 7 weken aan de slag in de praktijk. Zo stomen we je op korte tijd klaar voor een baan in de techniek, zonder verlies van salaris. 

Met wie werkt een installatiemonteur samen? 

Een installatiemonteur werkt nauw samen met andere vakmensen, zoals elektriciens en bouwvakkers. Deze samenwerking is essentieel voor het succesvol voltooien van installatieprojecten. Enkele belangrijke samenwerkingspartners kunnen zijn: 

  • Andere installateurs: Voor grotere projecten kan een installatiemonteur samenwerken met andere installateurs, zoals loodgieters, elektriciens of HVAC-technici.     
  • Aannemers: Installatiemonteurs werken vaak samen met aannemers die verantwoordelijk zijn voor bouw- en renovatieprojecten. Ze coördineren hun werkzaamheden om ervoor te zorgen dat de installaties tijdig en volgens specificaties worden uitgevoerd.       
  • Inspecteurs en certificeringsinstanties: Installatiemonteurs kunnen samenwerken met inspecteurs en certificeringsinstanties om ervoor te zorgen dat installaties voldoen aan wettelijke voorschriften en veiligheidsnormen.

Samenwerking met deze partijen is essentieel om ervoor te zorgen dat installaties efficiënt, veilig en volgens specificaties worden uitgevoerd.

Ontdek de mogelijkheden bij Technicum

Overweeg je om installatiemonteur te worden? Dan bieden wij uitstekende kansen om je carrière te starten in de installatietechniek. Als technisch detacheringsbureau hebben we een uitgebreid netwerk van opdrachtgevers in diverse locaties.

Bekijk hier onze actuele installatiemonteur vacatures!