werken in de techniek

Wat doet een servicemonteur?

De werkzaamheden van een servicemonteur 

Als een van de meest cruciale schakels in verschillende industrieën vervullen servicemonteurs een onmisbare rol in het onderhouden, repareren en installeren van verschillende soorten apparatuur. Van industriële machines tot huishoudelijke apparaten, servicemonteurs staan paraat om problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat alles soepel blijft draaien.

Om effectief te kunnen werken, moeten servicemonteurs over een breed scala aan vaardigheden beschikken, waaronder technische kennis en vaardigheden, probleemoplossend vermogen en uitstekende communicatievaardigheden.  

Technische kennis en vaardigheden zijn essentieel omdat servicemonteurs te maken krijgen met complexe machines en systemen die vaak gespecialiseerde kennis vereisen.

Daarnaast moeten ze in staat zijn om problemen snel te identificeren en op te lossen, vaak onder druk van strakke deadlines. Een goed ontwikkeld probleemoplossend vermogen stelt servicemonteurs in staat om efficiënt te handelen, zelfs in uitdagende situaties. 

Communicatievaardigheden zijn ook van vitaal belang, omdat servicemonteurs regelmatig moeten communiceren met klanten, collega’s en andere belanghebbenden. Het vermogen om technische informatie duidelijk en begrijpelijk over te brengen is essentieel. 

Waar werkt een servicemonteur? 

Servicemonteurs werken in een breed scala aan industrieën en omgevingen. Ze kunnen werkzaam zijn in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren, huizen van klanten en zelfs op afgelegen locaties zoals offshore-installaties.  

Wat verdient een servicemonteur?

Een servicemonteur verdient gemiddeld €2.200 en €3.500 bruto per maand. Het salaris kan verschillen op basis van diverse factoren, zoals ervaring, opleidingsniveau, werklocatie en de specifieke sector waarin hij actief is.

Welke opleiding is nodig? 

Voor het worden van een servicemonteur is een technische opleiding vereist, zoals een MBO-opleiding (niveau 2, 3 of 4) in een relevant vakgebied, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, mechatronica of installatietechniek.

Via Technicum ONE kan je bij ons een basiscursus volgen van 1 week. Daarna ga je 7 weken aan de slag in de praktijk. Zo stomen we je op korte tijd klaar voor een baan in de techniek, zonder verlies van salaris. 

Met wie werkt een servicemonteur samen? 

Een servicemonteur staat zelden alleen in zijn werk; samenwerking is van essentieel belang voor effectieve oplossingen. Afhankelijk van de opdracht werkt hij nauw samen met diverse teams, waaronder collega-monteurs, technische ondersteuningsmedewerkers, engineers, klantenservicemedewerkers, projectmanagers en leveranciers. 

Ontdek de mogelijkheden bij Technicum

Overweeg je om servicemonteur te worden? Dan bieden wij uitstekende kansen om je carrière te starten in de techniek. Als technisch detacheringsbureau hebben we een uitgebreid netwerk van opdrachtgevers in diverse locaties.

Bekijk hier onze actuele servicemonteur vacatures!