mbo'ers volgen een technische opleiding

Arbeidsmarktkansen voor mbo’ers

Deze sectoren zijn in trek

In de constant en snel veranderende arbeidsmarkt van vandaag kan het lastig zijn om de juiste opleiding te kiezen. Welke deuren kan je namelijk het beste openen voor een stabiele en duurzame carrière met veel doorgroeimogelijkheden en kansen? Het mbo biedt veel mogelijkheden voor een bloeiende loopbaan in diverse sectoren, maar in welke van deze heerst er momenteel het meeste vraag naar mbo-geschoold personeel? Wij duiken dieper in de arbeidsmarktkansen voor mbo’ers specifiek, en vertellen je welke bloeiende sectoren mooie mogelijkheden voor hen bieden.

Waar een mbo-diploma je kan brengen

Binnen onze kenniseconomie wordt er vaak gehamerd op opleidingsniveau, fancy stageplekken en een stabiel netwerk opbouwen, waardoor we vaak vergeten dat de praktischer opgeleide mbo’er de ruggengraat van onze samenleving vormt. We weten immers allemaal dat de sectoren waarin zich de grootste tekorten voordoen doorgaans praktische beroepen omvatten, en dat we deze óók nog eens heel erg nodig hebben!   Denk maar eens aan de techniek, de zorg of de bouw - sectoren die misschien alledaags lijken maar een belangrijk fundament vormen voor de samenleving. Het mbo systeem is gericht op praktische kennis die vrijwel direct toepasbaar is in de beroepswereld. En deze snelle toepasbaarheid en productiviteit maakt mbo’ers precies nu zo gewild bij werkgevers!

Lees ook eens: 4 voordelen van een carrière in de technische sector

De zorg: stabiel en onverminderd populair

Met een vergrijzende bevolking is er in Nederland voortdurend vraag naar gekwalificeerd zorgpersoneel. En laat het mbo deze professionals nu net consistent leveren! Met opleidingen als verpleegkundige, verzorgende IG en apothekersassistent kunnen mbo’ers in de zorg kiezen tussen verschillende cruciale beroepen in deze eeuwig groeiende sector. Bovendien valt er genoeg door te groeien in de zorg, en kunnen zorgmedewerkers zichzelf constant laten bijscholen om nieuwe bevoegdheden aan hun takenpakket toe te voegen. In deze sector vindt de mbo’er niet alleen werkzekerheid, maar ook de kans om een positieve impact te hebben op het leven van andere mensen. En dat is misschien wel net zo waardevol. 

De toekomst van de techniek

We leven in een tijd van constante technologische groei, waarin nieuwe uitvindingen en trends op het gebied van techniek elkaar razendsnel opvolgen. Mbo’ers kunnen ook in deze sector floreren. Met de voortdurende innovatie is er namelijk vrijwel altijd behoefte aan goed opgeleide technici en vakmensen. Een gamechanger hierin is de opleiding elektrotechniek, maar ook de opleidingen installatietechniek en werktuigbouwkunde zijn populair. Deze beroepen zijn namelijk essentieel voor het oplossen van technische uitdagingen en dragen bovendien bij aan nieuwe innovaties in technische industrieën. Bijkomend voordeel? Veel mbo’ers kiezen ervoor om aan de slag te gaan als zzp’er in de techniek. Met de grote vraag naar professionals in deze sector zijn zij dan ook vast en zeker verzekerd van opdrachten – en dus een stabiel inkomen. 

Bouwen aan de toekomst in de bouw en infrastructuur

Een dak boven ons hoofd is een basisbehoefte - zoveel is zeker. En in de tijd waarin we leven is dit dak, meer dan ooit, een relevant thema voor veel mensen. Met de groeiende vraag naar nieuwe woningen en renovaties, rijst ook de vraag naar professionele mensen in de bouw. Timmermannen en -vrouwen, metselaars en architectonisch tekenaars: de mogelijkheden in deze sector zijn eindeloos! En sinds alle woningen natuurlijk met elkaar verbonden moeten worden, is innovatie binnen de infrastructuur tevens een groot discussiepunt in de huidige maatschappij die vakmensen met mbo-diploma’s vereisen. In de bouw en infrastructuur kan jij dus vrijwel alle kanten op!

Het onderwijs: voor de talenten van morgen

Gepassioneerd over het overbrengen van informatie en het begeleiden van jongeren en kinderen? Dan is het onderwijs misschien wel de plek voor jou. Verschillende mbo-opleidingen bieden de kans om betrokken te raken bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie. Zo kan je denken aan student-assistent of onderwijsassistent, waarna je, als je dat wil, kan doorgroeien naar de pabo op het hbo. Met de constante behoefte aan gekwalificeerde ondersteuning in het onderwijs - we zien het immers vrijwel elke dag op het nieuws langskomen - zijn er als mbo’er meer dan genoeg mogelijkheden om het verschil te maken.

Leider van de digitale wereld als ICT-er

Neem een goed kijkje om je heen, en je ziet dat vrijwel alle processen in rap tempo zijn gedigitaliseerd of dat in de toekomst gaan doen. Niet gek dus, dat de vraag naar IT-professionals groeit - en dat in de toekomst alleen nog maar meer gaat doen! Als je affiniteit hebt met computers en technologie, kan je een mbo-diploma overwegen in de ICT-sector. Hierbij kan je denken aan beroepen in het netwerkbeheer, maar ook banen als applicatieontwikkelaar en IT-ondersteuningsmedewerker zijn te vervullen met een mbo-diploma op zak. Met jouw kennis en ervaring kan je een sleutelrol gaan spelen in het onderhouden, optimaliseren en beschermen van bedrijfssystemen. En dat zijn belangrijke taken!

Beveiliging en handhaving

Over beschermen gesproken: ook in de handhaving en beveiliging is er vrijwel altijd een grote vraag naar professionals. Bescherming en veiligheid van personen of bedrijven is een topprioriteit – en misschien vind jij in dit gegeven wel je roeping! Verschillende mbo-opleidingen op het gebied van beveiligen dragen bij aan het veiliger maken van de samenleving. Hierbij kan je denken aan beveiligingsbeambte of handhaver toezicht en veiligheid. En mocht je het willen, zijn dit uiteindelijk mooie bases om vanuit door te groeien naar de politieacademie. 

Toerisme, hospitality en management

Een passie voor dienstverlening en gastvrijheid? Dan zit jij vast en zeker op je plek binnen de toerisme- en hospitality sector. Hierbinnen vallen talloze carrièremogelijkheden voor de ambitieuze mbo’er. Met opleidingen als hotelmanagement, maar ook opleidingen tot bijvoorbeeld kok of reisleider, worden er deuren geopend naar de wereld van klantenservice, reizen en hospitality. En de mogelijkheden hierin zijn eindeloos! Misschien zie jij jezelf wel in een hotel werken, achter de schermen van een restaurant als kok of reis je liever de wereld over met je kennis en expertise in de reisbranche. En met een steeds kleiner wordende wereld en toenemende internationale mobiliteit staat deze letterlijk aan je voeten: er is namelijk vrijwel altijd vraag naar gastvrijheidsexperts!

Het mbo als fundament van de toekomst

Het moge duidelijk zijn: als mbo’er hoef je je over kansen op de arbeidsmarkt geen zorgen te maken. Talloze bloeiende sectoren zijn constant op zoek naar goed opgeleide vakmensen – en je zou kunnen zeggen dat we de waardering voor deze op maatschappelijk niveau ook een beetje hebben teruggevonden. Kies je voor zorg, veiligheid, het toerisme of de bouw: de banen liggen doorgaans voor het oprapen, en er worden hierin volop mogelijkheden tot doorgroeien aangeboden. En wanneer jij kiest voor een opleiding die past bij jouw interesses en passies, zal je vast en zeker gedijen in je nieuwe vakgebied. Met het juiste diploma op zak en een goede toewijding kan je namelijk een groot verschil maken in de dynamische arbeidsmarkt waarin we ons bevinden.