Werken in de techniek

Innovatieve mbo-opleidingen voor de toekomst

Het middelbaar beroepsonderwijs speelt al sinds jaar en dag een grote rol in het leveren van professionele en ambitieuze vakmensen. De professionals die wij in onze huidige samenleven zo nodig hebben, wandelen nu elke dag door de gangen van ROC’s door het hele land. Veranderingen in technologieën en industrieën, maar ook in de maatschappelijke behoeftes en tekorten (ga maar eens na hoe lastig het momenteel is om een loodgieter te vinden), maken het belang van sterke mbo-opleidingen eigenlijk met de jaren alleen nog maar belangrijker. Hierbij is het essentieel dat zij zich, net als alle andere opleidingsinstellingen, blijven aanpassen en innoveren, om op niveau te blijven leveren en voorzien. Welke innovaties zijn hierin bepalend? Wij vertellen je in deze blog meer over de opwindende ontwikkelingen binnen het mbo-onderwijs.

Flexibiliteit in de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt van vandaag is altijd enorm in beweging. Nieuwe kansen, de komst van sociale media, economische krimp en groei: verschillende factoren dragen bij aan waar er vraag en aanbod ontstaat. Flexibiliteit is hierin het sleutelwoord: iemand die zich op de arbeidsmarkt bevindt, moet immers constant open staan voor de veranderingen die zich in deze voordoen. Opleidingsinstanties dienen dan ook constant op de hoogte te zijn van de laatste innovaties en veranderingen, en hun opleidingen aanpassen aan behoeftes en omstandigheden.

En we hebben het dan niet alleen maar over het aanleren van een flexibele houding in de arbeidsmarkt van haar leerlingen, maar óók over een flexibele manier van lesgeven. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan blended learning, een onderwijsstijl we op steeds meer mbo’s terugzien. In deze worden online cursussen gecombineerd met traditioneel klaslokaal onderwijs. Uiteraard heeft deze manier van lesgeven een gigantische boost ondervonden door de afgelopen coronajaren, waarin we verplicht waren technologische ontwikkelingen in het onderwijs te omarmen om alles in goede banen te laten leiden. Studenten lijken echter positief te reageren op de onderwijsstijl: op deze manier kunnen zij namelijk zelf het tempo bepalen en de benodigde vaardigheden verwerven zonder hun andere verplichtingen uit het oog te verliezen.

Lees ook eens: Arbeidsmarktkansen voor mbo'ers

Praktijkgericht onderwijs

Het mbo-onderwijs is traditioneel gezien natuurlijk veel meer gericht op het overbrengen van praktische kennis dan hbo’s en universiteiten. Toch zien we de laatste jaren veel meer groei in theoretische lesstof – en met Nederland als grote kenniseconomie, is dat ook geen vreemd gegeven. Innovatieve opleidingen kenmerken zich echter door een erkenning van het belang van praktijkervaring. Dit doen zij door in te zetten op het maken van praktijkgerichte kilometers, door middel van stages, leerwerkplaatsen en realistische, doelgerichte projecten. Deze sluiten uiteraard op hun beurt nauw aan bij de behoeftes van werkgevers. Door zich wederom wat meer te focussen op de praktijk, onderscheidt het moderne mbo zich weer met de theoriegebaseerde onderwijsstijlen van hbo’s en universiteiten. Studenten worden op deze manier goed voorbereid op de praktijkgerichte, maar moderne arbeidsmarkt, waarin hun vaardigheden en ambachten steeds essentiëler lijken te worden.

Innovatieve technologieën als trouwe bondgenoot

Het is natuurlijk geen verrassing dat onderwijsinstellingen in 2023 steeds vaker op zoek gaan naar nieuwe technologische mogelijkheden en ontwikkelingen om toe te passen in de dagelijkse lesprogramma’s. De studenten van vandaag groeien immers op in een snel veranderende wereld, een waarin technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. En laten we eerlijk zijn: ook op de werkvloer ontkomen we er niet aan - we moeten accepteren dat de manier waarop wij werken en leven dan ook drastisch aan het veranderen is. Innovatieve mbo-opleidingen zetten volop in op nieuwe technologieën. In plaats van ervan weg te schuwen, worden deze met open armen ontvangen en geïmplementeerd.

Door technologische ontwikkelingen als trouwe en waardevolle bondgenoot te zien - de ontwikkelingen zijn er immers om te blijven - spelen de innovatieve mbo’s een groot aandeel in het vormen van de toekomstige arbeidsmarkt. Leslokalen worden naar een virtuele en digitale wereld gebracht, door middel van virtuele labs, simulatiesoftware en online samenwerkingsplatforms, die op hun beurt studenten toegang geven tot nieuwe tools en technologieën.

Blijven leren en interdisciplinaire benaderingen

Wie heeft gezegd dat innoveren en experimenteren alleen kan plaatsvinden in de schoolbanken? Innovatie is altijd vernieuwing van iets concreets: het stopt dus ook niet na het behalen van een diploma. Integendeel zelfs, is dit misschien juist de tijd om aandachtig te kijken naar de processen die nog wel wat verandering kunnen gebruiken. En goed opgeleide mbo'ers zijn hierin de koplopers!  

Zij begrijpen namelijk de essentie van praktijkgericht werken in combinatie met levenslang leren. De behoefte aan dit fenomeen wordt dan ook steeds groter - en steeds meer mbo-opleidingen bieden alumni genoeg mogelijkheden hun kennis en vaardigheden continu bij te werken en uit te breiden. Hierbij kan je denken aan bijscholingscursussen, maar ook online modules en flexibele leermogelijkheden behoren tot de opties. Het combineren van meerdere disciplines wordt hierin tevens steeds vaker toegepast. Innovatieve mbo-opleidingen maken zich steeds vaker hard voor het combineren van verschillende disciplines om zo creatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen op de moderne arbeidsmarkt. Zo wordt niet alleen hun kennis uitgebreid, maar de studenten ook gestimuleerd om kritisch te denken en hun innovatieve vaardigheden onder de loep te nemen.

Check dit artikel ook eens: Motivatie is het enige dat je nodig hebt om te starten in de techniek

Samenwerkingen voor de toekomst

Nauw samenwerken met het bedrijfsleven is essentieel om als mbo-opleiding relevant te blijven. Zoals we al eerder benoemden, stopt innovatie niet na het afronden van een opleiding. Door als onderwijsinstelling dan ook gefocust te blijven op de arbeidsmarkt die de studenten uiteindelijk gaan betreden, kunnen curricula nauwkeurig worden afgestemd op de actuele behoeftes van de industrie. Deze lijntjes zorgen er niet alleen voor dat afgestudeerden zichtbaar zijn voor de bedrijven en instanties, maar ook direct inzetbaar zijn. Zij kunnen hun pasverworven kennis en frisse energie en enthousiasme vervolgens inzetten om verschil te gaan maken in hun toekomstige werkplek.

Want laten we eerlijk zijn: innovatieve mbo-opleidingen vormen de ruggengraat van een adaptieve, flexibele en moderne arbeidsmarkt. Door studenten op een gedegen en praktijkgerichte manier voor te bereiden op een werkveld dat constant verandert en evolueert. Hierbij bovendien nieuwe eisen stelt, maar altijd terugvalt op kennis en praktijkervaring. Door in te zetten op flexibiliteit, praktijkgericht onderwijs, interdisciplinaire benaderingen en samenwerkingen met het bedrijfsleven worden mbo'ers de vormgevers van het bedrijfsleven van de toekomst gemaakt. En met hun enorme motivatie en werkethiek worden nieuwe technieken en innovaties met open armen ontvangen. Zij zijn dan ook meer dan klaar om de volgende generatie vakmensen en professionals te worden.