2 engineers bekijken tekeningen

"Engineers werven die nog niet weten dat ze engineer zijn"

Net als veel andere bedrijven in de techniek-, bouw- en energiesector is VolkerWessels Telecom naarstig op zoek naar technische vakmensen. Meer specifiek zoekt het bedrijf, dat onder andere verantwoordelijk is voor de uitrol van het KPN-glasvezelnetwerk (Fiber To The Home; FTTH), naar engineers die deze projecten voorbereiden, ontwerpen en begeleiden. Samen met arbeidsmarktspecialist Technicum is de zoektocht naar goede mensen uitgebreid in een minder voor de hand liggende groep: zij-instromers zonder technische ervaring. Met verrassend resultaat.

Begin april zijn vier kandidaten begonnen aan een leertraject dat in totaal een jaar in beslag neemt. De kandidaten zijn geselecteerd door Technicum en worden de komende maanden in de praktijk opgeleid. Doel is om de kandidaten - die geen technische achtergrond hebben - klaar te stomen tot zelfstandig engineer. Rick van Dijk, manager bedrijfsbureau bij VolkerWessels Telecom, is enthousiast over het speciale leertraject dat samen met Technicum is ontwikkeld. “Bij VolkerWessels Telecom hadden we al langer ervaring met het opleiden van zij-instromers, maar we vonden dat dit effectiever kon. Vandaar dat we ze nu in groepjes aannemen en opleiden.” De vier zij-instromers hebben daarvoor eerst een korte technische basisopleiding gevolgd en ze hebben een veiligheidscertificaat gehaald. Daarna hebben ze in groepsverband aan een eigen project gewerkt onder leiding van lead engineer Eelke Kingma. Ondertussen - 3 maanden na de start van het traject - zijn de leerling-engineers met een eigen buddy in een eigen regio aan het werk. Na de zomer is er aandacht voor de soft skills en persoonlijke ontwikkeling.

“Veel bedrijven in de techniek werven nog te veel op de harde techniek-skills”, ziet Sander van Straten, Key Account Manager bij Technicum en verantwoordelijk voor het klantcontact met VolkerWessels Telecom. "Om die reden hebben we samen met VolkerWessels Telecom een nieuwe profielschets van een engineer gemaakt, waarbij veel meer nadruk op de soft-skills is gelegd. Met als uitgangspunt dat de techniek-skills on-the-job te leren zijn. En dat pakt dus heel goed uit.”

Bob VolkerWessels
Bob den Uijl, talent acquisition specialist - "Specifiek voor dit vak van engineer in de glasvezeltechniek bestaan geen basis opleidingen die je op een school kan volgen. Dus we zullen mensen zelf moeten blijven opleiden. Dit traject is daar uitermate geschikt voor" 

 

Top-oplossing  

Bob den Uijl, talent acquisition specialist bij VolkerWessels Telecom weet ondertussen dat engineer een beroep is dat je echt moet willen en kunnen. “En daar zijn er niet zoveel van”, vat hij kort en bondig samen. “Daarom hebben we er voor gekozen om met Technicum samen te werken. Die kunnen deze vraag naar zij-instromers veel beter in de markt zetten dan wijzelf. Voor ons is dit echt een top-oplossing: de kandidaten zijn enorm enthousiast en leren ontzettend snel. Dat belooft veel voor de toekomst.” Gezien de blijvende krapte op de arbeidsmarkt voor technisch personeel verwacht Bob dat de vraag naar zij-instromers zal blijven toenemen. “Specifiek voor dit vak van engineer in de glasvezeltechniek bestaat bovendien geen kant en klare MBO of HBO opleiding. Dus we zullen mensen zelf moeten blijven opleiden. Dit traject is daar uitermate geschikt voor. Ik verwacht dus dat we deze manier van werven nog wel wat langer zullen inzetten.”

Sander denkt dat de manier waarop Technicum en VolkerWessels Telecom dit traject hebben ingericht essentieel is voor de hele branche. “We hebben in Nederland namelijk een megaprobleem. De instroom in technische beroepen is veel te laag en de uitstroom te hoog. In de komende jaren gaan nog veel meer mensen in de branche met pensioen. Gelukkig constateer ik dat veel bedrijven in de techniek langzaam maar zeker bewust worden van het feit dat we echt naar andere doelgroepen moeten kijken. De oorspronkelijke vijver is namelijk echt leeg.” Hij weet zeker dat de met VolkerWessels Telecom ontwikkelde methode ook is uit te rollen naar andere bedrijven. “De blueprint is voor iedere klant of functie toepasbaar.”

Marlies VolkerWessels
Marlies van Blitterswijk, learning & development specialist - "In dit traject hebben we mensen geworven die nog niets wisten van onze branche en ons vak. Mensen die vandaag nog niet wisten dat ze morgen engineer zouden zijn. Dat is bijzonder."

 

Competenties

Marlies van Blitterswijk, learning & development specialist binnen VolkerWessels Telecom: “In dit traject zijn we mensen gaan werven die in feite nog niet wisten dat ze engineer wilden worden. En dat vraagt niet alleen om competenties die belangrijk zijn voor een engineer, maar ook om nog te ontwikkelen competenties. Binnen VolkerWessels Telecom heb ik met hulp van collega’s in de praktijk een leerlijn voor engineers ontwikkeld. En van daaruit hebben we een leertraject samengesteld waardoor alle deelnemers in 12 maanden worden klaargestoomd tot engineer. Natuurlijk zijn ze dan nog niet uitgeleerd, maar dan zijn ze hopelijk al wel een eind op de goede weg” Een buddy is belangrijk tijdens het leertraject, betoogt Marlies. “Dat is namelijk niet meteen een leidinggevende, maar iemand waar je gemakkelijk vragen aan kunt stellen. Voor deze kandidaten is namelijk alles nieuw: ook hoe een printer werkt bijvoorbeeld. En dat vraagt dus ook een paar andere competenties van al meer ervaren engineers die hier werken en die buddy worden.” “Klopt”, zegt Eelke. “We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat de kandidaten eigenlijk al in een eerder stadium behoefte aan een buddy hebben. In een volgend traject zullen die dus vanaf de eerste dag beschikbaar zijn.”

Betekent dit dat werkelijk iedereen het vak van engineer kan leren? Marlies wil in ieder geval niemand op voorhand uitsluiten. “Al zul je wel al over bepaalde competenties moeten beschikken. Maar ik denk echt dat dit de mogelijkheden om geschikte mensen te vinden flink vergroot.” Eelke is het daarmee eens. “We zijn natuurlijk wel een bedrijf dat geld moet verdienen en klanten tevreden moet houden. Maar binnen die kaders kunnen heel veel mensen hier hun ei kwijt. Wat mij betreft wordt er door technische bedrijven nu nog te veel gekeken naar diploma’s en werkervaring. Terwijl wij nu bewijzen dat het echt loont om te investeren in diversiteit op een afdeling. Dat levert enorm veel creativiteit op.”

Rick van Dijk, manager bedrijfsbureau - "In het begin vraagt dit om een beetje extra inzet. Je moet wel geschikte mensen hebben die een zij-instromer kunnen en willen begeleiden."

 

Nieuwe klas

Rick zou de samenwerking met Technicum zeker aanraden aan andere onderdelen binnen VolkerWessels of andere technische bedrijven. “In het begin vraagt het om een beetje extra inzet. Je moet wel geschikte mensen hebben die een zij-instromer kunnen en willen begeleiden. Niet iedereen is daar geschikt voor. Maar aangezien we weten dat de schaarste op de arbeidsmarkt voorlopig niet afneemt, is dit een hele goede manier om nieuwe collega’s te vinden.” De eerste stappen daartoe zijn ondertussen gezet, vertelt Bob. “We willen deze vorm van werven en opleiden ook gaan inzetten bij het aantrekken van nieuwe uitvoerders. Want ook die zijn momenteel erg moeilijk te vinden. Binnenkort start daarvoor een nieuwe klas.” Marlies: “Met dit traject boren we een nieuwe vijver aan die heel veel nieuwe mogelijkheden biedt. En dat is ook echt nodig, want de reguliere vijver was al een tijdlang leeg.”

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze maatwerk opleidingen voor bedrijven in de techniek? Naam dan contact op met Sander van Straten
Keyaccount manager Sander

Sander van Straten
Key-Accountmanager
06-51 36 27 08
svanstraten@technicum.nl

Wil je meer informatie over het werken bij VolkerWessels? Kijk dan op Werken bij VolkerWessels voor meer info en een actueel vacature overzicht.