Engineer schetst de toekomst

Interne ontwikkeling door oplossing personeelstekort

Een win-win situatie: interne ontwikkeling door oplossing personeelstekort. 

Met ongeveer 80.000 openstaande vacatures in de techniek en een onbenut arbeidspotentieel van 1,2 miljoen is het tijd om je personeelstekort op te lossen met een vernieuwde aanpak. In april vorig jaar startte de eerste groep zij-instromers met een opleidingstraject tot glasvezel engineer bij VolkerWessels Telecom. Technicum ging hiervoor op zoek naar enthousiaste kandidaten, zonder technische achtergrond, met een passie voor techniek. Een jaar later hebben deze "engineers to be" hun opleiding afgerond en kunnen ze zelfstandig werkzaamheden oppakken. Hoog tijd om even terug te blikken op het traject. 

De kracht van zij-instromersBob den Uijl, talent acquisition specialist bij VolkerWessels Telecom was vanaf het begin betrokken bij het opzetten van het leertraject. Zijn ervaring met de groep is zeer positief. 'Je merkt dat mensen die bewust kiezen voor iets anders gemotiveerder zijn om daarnaar toe te groeien.'

De intrinsieke motivatie van zij-instromers is een cruciale factor in het succes van leerwerktrajecten zoals deze. Wat zij-instromers onderscheidt, is dat ze bewust kiezen voor verandering en groei. Ze hebben een diepgaand verlangen om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf te ontwikkelen, zelfs als dit betekent dat ze uit hun comfortzone moeten stappen. Het is deze motivatie die zij-instromers aanzet om zich volledig te engageren in het leerproces en te streven naar succes in hun nieuwe carrière. Ze tonen een enorme veerkracht en vastberadenheid in het overwinnen van uitdagingen en het aanpassen aan nieuwe omgevingen. Dit maakt hen waardevolle aanwinsten.  

Dienke Venema, consultant bij Technicum, was verantwoordelijk voor het werven en selecteren van de kandidaten voor dit traject. Ook zij kan beamen dat zij-instromers extreem gemotiveerde kandidaten zijn. ‘Ik heb heel leuke gesprekken gehad met de sollicitanten. Ze hadden zich goed ingelezen. Sommige kandidaten konden perfect vertellen waarom de functie bij hun pastte, andere hadden dan weer heel specifieke vragen om te kijken of de functie voldeed aan hun wensen. De gesprekken gingen echt over motivatie, competenties en ervaringen uit het verleden die hun motiveren om zich om te laten scholen.’ In een branche waar normaal gesproken wordt geselecteerd op basis van hard skills, onderscheidt Technicum zich door het werven en selecteren op basis van soft skills. Hierdoor kijken we op een andere manier naar de invulling van het personeelsbestand bij onze opdrachtgevers. Dat VolkerWessels Telecom hierin ook gelooft, maakt dat we samen dit traject kunnen opzetten.  

Aleksander Hamstra startte met de opleiding tot glasvezel engineer. Zonder technische achtergrond, maar met de juiste soft skills heeft hij het traject succesvol doorlopen. Door een eerdere baan als verkoper bij een technisch bedrijf kwam hij al in aanraking met de sector en was hij bekend met tekenprogramma’s. De interesse in het vakgebied zorgde ervoor dat hij de stap nam om zich te laten omscholen. Tot op de dag van vandaag heeft hij nog geen moment spijt gehad van zijn keuze en heeft hij het traject zeer positief ervaren.  

Het belang van begeleiding

Begeleiding is misschien wel het belangrijkste aspect van het traject. Elke kandidaat wordt gekoppeld aan een eigen ervaren vakspecialist, die tijdens het traject fungeert als buddy. In het begin kunnen ze veelal meekijken hoe deze ervaren engineer zijn werkt vericht. Naarmate het traject vordert, werkt de engineer to be steeds zelfstandiger, maar de buddy blijft altijd beschikbaar voor vragen.  

Aleksander had een goede band met zijn buddy. Tijdens uitdagende momenten zoals het perfect aanleveren van een gedetailleerde tekening, kon hij altijd terecht bij zijn collega om samen te oefenen. ‘Als er iets niet goed was, kreeg ik constructieve feedback waardoor ik gewoon weer verder kon leren.’ Vooral de tijd en ruimte om zichzelf te ontwikkelen met de aanwezigheid van ervaren specialisten om te ondersteunen, hebben ervoor gezorgd dat Aleksander de leeromgeving als prettig heeft ervaren. Hij is nu zelf verantwoordelijk voor de werkzaamheden die hij uitvoert en kan zelfstandig aan de slag.  

Het draait niet alleen om het aanleren van technische vaardigheden, maar ook om het creëren van een ondersteunende en inclusieve werkomgeving. Bob beschrijft hoe zij-instromers worden verwelkomd in een 'warm bad', waar ze zich gewaardeerd voelen. ‘Op een donderdagmiddag wordt het bier uit de koelkast gehaald, Mario Kart wordt op het scherm gezet en het is één grote gezelligheid. Je ziet dat ze elkaar aansteken. Hoe mooi is het dat je na 5 à 10 jaar ervaring aan iemand anders kan vertellen wat je doet en hoe je dat doet.’  

De buddy’s vormen dus een groot succes voor het traject, maar dit was in het begin niet vanzelfsprekend. Het is altijd maar de vraag of je huidige werknemers iemand willen begeleiden of inwerken en ook hoe ze dat gaan oppakken. VolkerWessels Telecom kwam er tijdens het traject achter dat er onbewust een behoefte was bij hun huidige engineers om iemand onder hun hoede te nemen. Het enthousiasme van de buddy’s was zelfs zo groot dat het aantal kandidaten per traject wordt uitgebreid. Bob: ‘Onze engineers kwamen zelf met het idee om de klassen uit te breiden aangezien er meer mensen de behoefte hebben geuit om begeleider te worden.’  

Ondanks het succes van de opleiding bij VolkerWessels Telecom, zien we in de markt nog wel veel weerstand tegen het aannemen van leerlingen. Het argument is dan dat er geen tijd en/of personeel is om te begeleiden. Bob kijkt er echter anders naar. ‘De buddy doet in principe gewoon zijn eigen werk en blijft gewoon zijn eigen werk doen. Alleen in het begin kijkt er iemand mee en daar zit misschien wat extra tijd in omdat je dan ook laat zien hoe je het moet doen en waarmee je rekening moet houden. Hoe langer het traject zich voortzet, des te minder de buddy moet doen. Daarnaast kan hij ook wat meer werk uit handen geven.’

Een cultuur van voortdurende ontwikkeling

Interessant is ook de ontwikkeling die de buddy’s doormaken. Het traject draait natuurlijk om de zij-instromers die het vak van glasvezel engineer leren. Maar naast het aanleren van de werkzaamheden, worden de “engineers to be” ook getraind in soft skills. Dit komt niet alleen ten goede aan de zij-instromers zelf, maar ook aan de algehele kwaliteit van het personeelsbestand.  

De buddy’s leren namelijk effectief communiceren, empathisch te zijn en hun leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen. Daarnaast ervaren ze een gevoel van voldoening en trots wanneer ze zien hoe de nieuwe engineers zich ontwikkelen en succesvol worden in hun nieuwe rol. De buddy’s ontpoppen zich tot experts in het vakgebied en ontwikkelen zich tot waardevolle mentoren voor nieuwe generaties technische specialisten.  

‘Het is een win-win situatie. Onze ervaren engineers worden ook nog steeds uitgedaagd.’ 
- Bob den Uijl -

Een oproep aan de branche

VolkerWessels Telecom is samen met Technicum dus al volop bezig met het opleiden van zij-instromers richting de techniek. Toch heerst er nog een enorme krapte op de technische arbeidsmarkt en zijn er nog veel bedrijven die kampen met een personeelstekort.  

Bob: ‘We hebben als branche te lang gewacht met opleiden. We keken eerst naar heel veel en hard werken met z’n allen. Er was toen nog veel kwantiteit. Nu die er niet meer is moeten we meer naar kwaliteit op zoek. Als je ziet wat de potentie is van de zij-instromers, dan denk ik dat je daar nog veel meer kan uithalen.’  

VolkerWessels Telecom gaat in ieder geval door met het opleiden van zij-instromers tot glasvezel engineers. Om het tot een compleet succes te maken spreekt Bob over uitbreiding naar andere business units binnen het bedrijf. Wij zijn alvast benieuwd naar de toekomst van dit traject!  

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze maatwerk opleidingen voor bedrijven in de techniek? Naam dan contact op met Sander van Straten
Keyaccount manager Sander

Sander van Straten
Key-Accountmanager
06-51 36 27 08
svanstraten@technicum.nl

Wil je meer informatie over het werken bij VolkerWessels? Kijk dan op Werken bij VolkerWessels voor meer info en een actueel vacature overzicht.