Header

‘Om zij-instromers in te zetten in de techniek moeten we een stap extra zetten en dat kunnen we het beste samen.’

Een tekort aan personeel, 60 duizend openstaande vacatures en een onbenut arbeidspotentieel van 1,2 miljoen mensen… Maar wat is dan de oplossing? Technicum en UWV slaan de handen ineen om werkzoekenden te begeleiden naar een baan in de techniek. Beide partijen willen zo arbeidsparticipatie bevorderen en iedereen kansen bieden op de arbeidsmarkt.

Jeffrey van der Gracht, Talent Manager bij Technicum: ‘We kunnen een veelvoud aan dames, anderstaligen en mensen met een praktijkachtergrond helpen aan een toekomstgerichte baan in de techniek. We moeten alleen als branche de vervolgstap maken en ook kijken naar talent buiten de voor de hand liggende doelgroep.’

Het Technicum ONE traject

Technicum en UWV startten in 2022 met het opleiden van zij-instromers door middel van het Technicum ONE Start traject. Een kort leerwerkprogramma van 8 weken. Kandidaten volgen een basiscursus van één week in een vakgebied naar keuze: elektrotechniek, installatietechniek of mechatronica. Daarna gaan ze 7 weken werken bij een technisch bedrijf om verder te leren in de praktijk. Tijdens deze 8 weken behouden ze hun uitkering. Daarna treden ze in dienst bij Technicum.

Johan Van der Kleij, Landelijk adviseur Werkgeversdiensten voor de sector Techniek bij UWV is enthousiast. ‘Dit is een mooi praktisch project dat we per regio kunnen inzetten. Het is laagdrempelig, omdat kandidaten los van hun opleiding of ervaring kunnen instromen, zolang ze maar de juiste competenties hebben. Vanuit onze samenwerking kunnen we hen goed opleiden en voorbereiden voor zeer verschillende technische banen. Wie deze opleiding volgt, kan rekenen op een mooie loopbaan binnen de technische branche.’

Beide partners geloven erin dat het opleiden van zij-instromers naar de techniek een oplossing kan bieden voor de gehele sector. Een Technicum ONE zij-instromer begint met modules die vanaf dag één nodig zijn om productief en veilig aan de slag te gaan. Een elektromonteur leert bijvoorbeeld eerst kabels en goten aanleggen, zo kan hij of zij gelijk nuttig aan het werk en verliest daarnaast ook geen inkomen. Daarna kijken we naar de mogelijkheden om een bbl-opleiding te volgen zodat de zij-instromer een verdiepingsslag kan maken.

‘Ik denk dat ik hier wel op mijn plekje zit!’

Rachid is een van de zij-instromers die afgelopen jaar startte met het opleidingstraject. Zijn carrièrepad was niet vanzelfsprekend. Voorheen was hij namelijk werkzaam in de zorg. Nadat hij besefte dat de zorg niet zijn passie was, verkende Rachid nieuwe kansen en belandde via het UWV bij Technicum.

Hij schreef zich in voor de Technicum ONE klas richting elektrotechniek waardoor hij meteen inzetbaar was als hulpmonteur bij een opdrachtgever. Rachid ontdekte zo zijn passie voor techniek en is inmiddels gestart met een bbl-opleiding om zijn mbo-diploma te behalen. Annemiek van Zonneveld, consultant bij Technicum: ‘Het is mooi om te zien dat we door het omscholen van zij-instromers mensen kunnen helpen aan een passende baan in de techniek.

Willem-Jan van der Klok, adviseur werkgeversdiensten bij UWV, ging samen met Annemiek op bezoek bij Rachid. De regionale contacten tussen beide partijen dragen bij aan het succes van de samenwerking. Willem-Jan: ‘Het is erg prettig om in Groningen met Technicum samen te werken. De lijntjes zijn kort en informeel.

Het verhaal van Rachid toont aan dat er voor iedereen plaats is in de technische sector. Ook zonder technische voorkennis, maar met de juiste motivatie en passie voor het vak, zijn er genoeg mogelijkheden op een toekomstgerichte baan in de techniek.