Vrouw aan het werk in de techniek

Wat doet een mechatronica monteur

De werkzaamheden van een mechatronica monteur

Mechatronica is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. Het gaat om het ontwerpen en maken van producten en machines die gebruik maken van geavanceerde technologieën en systemen om hun eigen functies te regelen en te reageren op veranderingen in de omgeving

Denk aan de volgende werkzaamheden:

  • Het monteren, installeren, testen en onderhouden van mechatronische systemen en apparatuur
  • Werken met mechanische, elektrische en computercomponenten om geautomatiseerde systemen te ontwerpen en bouwen.
  • Lezen van technische tekeningen en specificaties.
  • Uitvoeren van tests en het oplossen van problemen met behulp van diagnose-instrumenten en software

Waar werkt een mechatronica monteur? 

De werkplek van een mechatronica monteur kan variëren, afhankelijk van de sector waarin zij actief zijn. Meestal vinden de werkzaamheden plaats in een productieomgeving, zoals een werkplaats, waar mechatronische systemen worden ontwikkeld, gebouwd en getest. Er zijn echter ook situaties waarin een mechatronica monteur buiten de werkplaats werkt, zoals bij het uitvoeren van onderhoud of het installeren van systemen bij klanten op locatie. Dit betekent dat de monteur regelmatig onderweg is en soms zelfs internationaal actief kan zijn.

Wat verdient een mechatronica monteur?

Het maximale salaris voor een Mechatronica Monteur bedraagt € 3.800 bruto per maand. Om carrièrekansen te vergroten en salarisstappen te maken, is voortdurende educatie essentieel. Door te investeren in verdere ontwikkeling kunnen professionals binnen dit vakgebied hun expertise uitbreiden en hun loopbaanvooruitzichten verbeteren.

Welke opleiding is nodig? 

Als je mechatronica monteur wil worden, heb je een mbo-diploma nodig.

Deze kan je volgen op verschillende niveaus zoals: 

  • MBO niveau 2 - Monteur mechatronica   
  • MBO niveau 3 - Eerste monteur mechatronica    
  • MBO niveau 4 - Technicus mechatronica

Na het afronden van deze opleiding is het echter aan te bevelen om verder te investeren in de ontwikkeling van specifieke expertise door middel van gespecialiseerde trainingen en cursussen.

Met wie werkt een mechatronica monteur samen? 

Een mechatronica monteur werkt samen met een breed scala aan professionals, zoals elektrotechnici, werktuigbouwkundigen, programmeurs en ontwerpers.  Daarnaast kan er nauwe samenwerking zijn met collega's in productie, kwaliteitscontrole en onderhoud.

Effectieve samenwerking met verschillende teams is essentieel voor het succesvol ontwerpen, bouwen en onderhouden van mechatronische systemen en apparatuur

Ontdek de mogelijkheden bij Technicum

Overweeg je om mechatronica monteur te worden? Dan bieden wij uitstekende kansen om je carrière te starten in de mechatronica techniek. Als technisch detacheringsbureau hebben we een uitgebreid netwerk van opdrachtgevers in diverse locaties.

Bekijk hier onze actuele mechatronica monteur vacatures!