Vakwijs

Motivatie is het enige dat je nodig hebt om te starten in de techniek

In gesprek met Vakwijs

De verschuivende perceptie van technische beroepen en de inspanningen van onderwijsinstellingen en bedrijven om jongeren te informeren en te enthousiasmeren, dragen bij aan een groeiende interesse in technische opleidingen. Henri Hiemstra, operationeel manager bij Vakwijs en Jeffrey van der Gracht, talent manager bij Technicum bespreken de evoluerende dynamiek van de technische sector. 

De oude perceptie versus de nieuwe realiteit

Ouders spelen een cruciale rol bij de keuze van een opleiding voor hun kinderen. Hun invloed kan niet worden onderschat, aangezien zij vaak fungeren als adviseurs, mentoren en financiële ondersteuners tijdens dit belangrijke beslissingsproces.  

De perceptie van ouders ten opzichte van verschillende beroepen en sectoren heeft een aanzienlijke impact op de richting die hun kinderen kiezen. Voorheen werd de technische sector vaak gezien als vuil en minder lucratief. Dit negatieve beeld kon jongeren ontmoedigen om te kiezen voor technische opleidingen.  

Echter, door de veranderende maatschappelijke opvattingen en de groeiende vraag naar technische vaardigheden, beginnen ouders en dus ook jongeren, de waarde van technische opleidingen steeds meer te erkennen. Ze zien nu in dat techniek niet alleen een schoon en goed betaald beroep kan zijn, maar ook een carrière met veel mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.  

Ook wij als branche spelen een cruciale rol bij het informeren en inspireren van jongeren volgens Henri. Door praktijkgerichte demonstraties en informatiesessies krijgen jongeren een realistisch beeld van wat de techniek te bieden heeft. Door hen daadwerkelijk de verschillende aspecten van technisch werk te laten ervaren, kunnen ze beter beslissen welke richting binnen de techniek het beste bij hen past.  

Iedere tweede dinsdag van de maand opent Vakwijs daarom haar deuren. Alle locaties zijn dan open van 18 uur tot 20 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken wat het betekent om een baan in de techniek te hebben. Henri: ‘We leggen uit welke vakgebieden er bestaan, wat je salaris wordt, wat je precies gaat doen, hoe je begeleid wordt en welke coaches je helpen.’ Ten slotte is de opleider ook altijd aanwezig bij initiatieven zoals open dagen van scholen, Girls Day en de week van techniek.  

Het belang van passie

Het tekort aan technisch personeel kunnen we echter niet alleen oplossen met de reguliere instroom vanuit het onderwijs. We moeten ook kijken naar andere doelgroepen zoals zij-instromers. Toch is er een bepaalde weerstand tegen het aannemen van zij-instromers bij technische bedrijven. Zowel Jeffrey als Henri zijn grote voorstander van meer zij-instromers in de techniek. 

Schroom niet om mensen zonder kennis binnen te halen. Je kan ze allemaal opleiden!’ – Henri Hiemstra

Uiteindelijk is het de passie die mensen in de techniek voortstuwt om elke dag weer het beste van zichzelf te geven. Passie is wat hen inspireert om door te zetten wanneer anderen opgeven, om te blijven leren en groeien, en om te streven naar excellentie in alles wat ze doen. Een technische achtergrond kan worden aangeleerd, maar passie en motivatie zijn intrinsieke eigenschappen die niet gemakkelijk kunnen worden vervangen.  

Voor het mkb is het echter niet altijd mogelijk om mensen aan te nemen zonder kennis om ze daarna te laten opleiden. Daarin spelen detacheerders, zoals Technicum, een belangrijke rol.  Jeffrey: ‘Wij leggen de brug tussen leerling, opleider en werkgever.’ Het Technicum ONE programma is ontwikkeld om bedrijven hierin te ontzorgen. Zij-instromers worden opgeleid aan de hand van een korte basiscursus en zijn meteen inzetbaar. Technicum zorgt daarna voor een bbl-opleiding en bijscholingen bij opleiders zoals Vakwijs.   

‘Vakwijs is een goede partner. Ze hebben landelijke dekking, een no-nonsense cultuur en praktijkgericht, modulair, en individueel onderwijs. – Jeffrey van der Gracht 

Lees ook eens: Werken in de techniek zonder diploma, kan dat?

Een innovatieve sector

De technische sector is een dynamische en voortdurend veranderende industrie. In de afgelopen decennia hebben we een ongekende versnelling gezien in de technologische vooruitgang, wat heeft geleid tot een snelle evolutie binnen de sector.  

De technologische veranderingen hebben ook een impact op de arbeidsmark binnen de sector. Sommige traditionele banen worden overbodig door automatisering, terwijl er tegelijkertijd vraag ontstaat naar nieuwe vaardigheden en expertise op het gebied van technologie. Dit vereist een verschuiving in de manier waarop we onderwijs en training aanbieden, om ervoor te zorgen dat werknemers over de juiste vaardigheden beschikken om te gedijen in de moderne technische omgeving.

Vakwijs gaat in gesprek met het bedrijfsleven om te toetsen welke ontwikkelingen er in de markt zijn en waar er behoefte naar is op vlak van opleiden. Daarnaast zetten ze nog een extra stap door individueel op te leiden. Henri: ‘Als je vandaag elektrisch wil leren schakelen, dan kan je morgen beginnen.’ 

Het vergt dus wat van opleiders om hun scholingspakket up-to-date te houden. Toch is techniek volgens Henri niet volledig aan verandering onderhevig. ‘Wet van Ohm blijft de wet van Ohm‘, een gas gestookte CV ketel kan op aardgas verwarmen maar ook op waterstof. In principe is de basis hetzelfde want je hebt een brandbaar gas. Waterstof heeft alleen andere eigenschappen, dus je moet zorgen dat je de juiste onderdelen gebruikt en de juiste procedures volgt. Het is niet heel verschillend, het moet gewoon voldoen aan andere regels. Daar gaat techniek in vooruit, slimmer, duurzamer, en veiliger.’

Lees dit artikel ook eens: Inclusiviteit is de sleutel tot verandering

Techniek gedijt op motivatie 

Het gesprek met Vakwijs benadrukt het cruciale belang van motivatie in de technische sector. Terwijl de perceptie van technische beroepen evolueert en inspanningen worden geleverd om jongeren te informeren, blijkt intrinsieke motivatie de drijvende kracht achter succes. Of het nu gaat om het aanpakken van het tekort aan technisch personeel, het omarmen van zij-instromers of het navigeren door technologische veranderingen, het is de passie en vastberadenheid die technici voortstuwen om bij te dragen aan innovatie en vooruitgang in deze dynamische industrie.