BBL werktuigbouwkunde opleidingen

Werken en leren in de werktuigbouwkunde

Combineer jouw technische opleiding met een baan en behaal jouw vakdiploma via Technicum ONE Combi. Je ontvangt salaris en Technicum betaald jouw opleidingskosten. Tegelijkertijd krijg je theorie bij een opleider en leer je direct alle vaardigheden op je werk. Dat is BBL werktuigbouwkunde bij Technicum.

Kies voor werken en leren met een bbl opleiding via Technicum ONE Combi

Werken en Leren via Technicum

Heb jij interesse in een mbo opleiding werktuigbouwkunde en wil je deze opleiding het liefst combineren met een baan, dan ben je bij Technicum aan het juiste adres. Technicum ONE Combi, combineert werken en leren; salaris en een diploma. Wij betalen je opleidingskosten en helpen je een erkend leerbedrijf te vinden.

Je komt in dienst van Technicum en samen stellen we een plan op om je opleiding te behalen. Uiteraard zorgen we er ook voor dat je er netjes bij loopt, middels een mooie set werkkleding, persoonlijke beschermingsmiddelen en, waar nodig, een eigen set elektrisch gereedschap van Makita. Als werkgever zorgen wij ook voor goede begeleiding voor, tijdens en na je opleiding. Wij zijn er voor jou!

Wat is werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is een brede tak in de techniek en houdt zich bezig met ontwerpen en maken van machines en constructies. Het gaat hierbij om objecten die een mechanische handeling uitvoeren, zoals tillen, druk opbouwen, bewegen en verbinden. Dit klinkt nog vrij vaag, maar wellicht dat enkele voorbeelden het duidelijke maken. Denk maar eens aan een hydrauliek waarbij een hydraulische vloeistof onder druk wordt gezet om de graafarm van een graafmachine te doen bewegen. Of lastechnieken die twee metalen met elkaar verbinden. Met werktuigbouwkunde kun je aan de slag in de metaaltechniek, voertuigtechniek of de machinebouw. Werktuigbouwkunde is tegenwoordig steeds vaker gekoppeld aan elektronica en meet- en regeltechniek, zoals in complexe productiemachines en in de hightech. Deze combinatie vind je ook in de opleidingen mechatronica.

Wat ga je leren tijdens je opleiding werktuigbouwkunde?

De opleiding werktuigbouwkunde wordt gegeven op MBO niveau 4, waarbij je wordt opgeleid tot Servicetechnicus Werktuigbouwkunde of Technicus Engineering. Als Servicetechnicus ga je uiteindelijk aan de slag in het beheer en onderhoud van werktuigbouwkundige machines, installaties en apparaten. Je leert vooral de belangrijkste praktijkvaardigheden met betrekking tot onderhoud en revisie. Daarnaast leer je werken met meetapparatuur, storing zoeken en het oplossen van defecten. Een praktijkgerichte opleiding, waar vieze handen erbij horen. 

Als Technicus Engineering leer je juist hoe je deze objecten kunt ontwerpen en krijg je inzicht in de "maak"-processen. Je leert tekeningen en sterkteberekeningen maken. Je leert kwaliteitscontroles en testen uit te voeren en krijgt ook te maken met een stuk leidinggeven aan collega's in onderhoud- of productiewerk. Iets minder vieze handen en juist wat meer op de computer in een kantoor.

Werktuigbouwkunde omvat ook een gedeelte metaaltechniek en installatietechniek. Bekijk daarom ook eens onze opleidingen metaaltechniek, opleidingen installatietechniek en eerder genoemde opleidingen mechatronica.

Technicum ONE Start klas
Een opleiding werktuigbouwkunde volg je bij een erkende opleider in jouw regio!

BBL Opleidingen in de werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde is een breed vakgebied en er zijn dan ook diverse opleidingen waarmee je binnen dit specialisme aan het werk kan. In onderstaand overzicht geven we dan ook graag een overzicht van de verschillende opleidingsniveaus en bijbehorende richtingen. Al deze opleidingen zijn te volgen middels de Beroeps Begeleidende Leerweg, beter bekend als BBL. Hiermee combineer je je opleiding met een baan bij één van de SBB erkende leerbedrijven, waar Technicum mee samenwerkt.

METAALBEWERKING

 • MBO niveau 2 - Lasser
 • MBO niveau 3 - Allround lasser
 • MBO niveau 3 - Allround constructiewerker
 • MBO niveau 2 - Verspaner (CNC)
 • MBO niveau 3 - Allround precisieverspaner (CNC)

SERVICE EN ONDERHOUD IN DE WERKTUIGBOUWKUNDE

 • MBO niveau 2 - Monteur service en onderhoud
 • MBO niveau 3 - Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw
 • MBO niveau 4 - Technicus service en onderhoud werktuigbouw

ENGINEERING IN DE WERKTUIGBOUWKUNDE

 • MBO niveau 4 - Technicus Engineering werktuigbouwkunde

  Voor de toekomst van technisch Nederland: Technicum ONE.

  Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op, de impact op mensen en techniek is groter dan ooit. Er is maar één goed antwoord op al die ontwikkelingen, trends en innovaties; we moeten ze een flinke stap voor zijn. Voor de techniek van morgen hebben wij vandaag al het antwoord: Technicum ONE. De nummer één plek voor technisch specialisten. Alles voor je loopbaan: opleiden, bijscholen en coaching. En altijd op eersteklas niveau.

  Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

  Lees meer over Technicum ONE