Technicum nieuws

MEEST RECENTE ARTIKELEN

Opleiden & Ontwikkelen

Werken in de techniek

Innovatieve mbo-opleidingen voor de toekomst

Lees meer
Vakwijs

Motivatie is het enige dat je nodig hebt om te starten in de techniek

Lees meer
mbo'ers volgen een technische opleiding

Arbeidsmarktkansen voor mbo’ers

Lees meer

Business Cases

Header

‘Om zij-instromers in te zetten in de techniek moeten we een stap extra zetten en dat kunnen we het beste samen.’

Lees meer
Treinstel Strukton Rail opdrachtgever van Technicum

Anders durven kijken naar werk: dynamiek in de spoorbranche

Lees meer
2 engineers bekijken tekeningen

"Engineers werven die nog niet weten dat ze engineer zijn"

Lees meer

Laatste nieuws 

Aan het werk in de techniek

Bouwen aan een sterk sociaal netwerk als arbeidsmigrant

Lees meer
MVO

De energietransitie: Banen en kansen in duurzame technologie

Lees meer
Talent hacking

Talent Hacking vs. Traditionele werving: De kracht van online recruitment marketing

Lees meer
Werk aan techniek waar je trots op bent
> Een baan bij een topbedrijf > Uitstekend salaris > Opleidingen en certificaten > Veilige werkomgeving > A-merk gereedschap & kleding
Meer over ons

Solliciteren

"Zo min mogelijk 'nee' verkopen"

Nils van den Berg is elektromonteur bij het in Opmeer gevestigde Groot RMO Techniek. De manier waarop hij daar terecht kwam mag gerust bijzonder genoemd worden.

Nils van den Berg is elektromonteur bij het in Opmeer gevestigde Groot RMO Techniek. De manier waarop hij daar terecht kwam mag gerust bijzonder genoemd worden. Het toont niet alleen de betrokkenheid van Technicum, maar ook de kennis van de markt en de goede contacten bij een keur aan technische bedrijven in de regio. 

 

Jeffrey van der Gracht, adviseur opleiden & contractantenbeheer bij Technicum

“Nils kwam een paar jaar geleden bij Technicum binnen als leerling”, vertelt Jeffrey van der Gracht, adviseur opleiden & contractantenbeheer bij Technicum. “Hij ging toen aan de slag in de utiliteit om zijn mbo niveau 3 diploma te halen. Na een paar jaar bleek dat hij bij het toenmalige leerbedrijf niet op zijn plek zat. Met uitval tot gevolg. Nils belandde ziek thuis.”

Samen met de opdrachtgever en Nils kwam Van der Gracht tot de conclusie dat Nils niet gelukkig werd in deze branche: de haast, de deadlines en de vele wisselende locaties pasten niet goed bij hem. “Ik heb hem in die periode begeleid. Hem op het hart gedrukt om de tijd te nemen en alles goed op een rij te zetten. In die tijd hebben we veel gesprekken gevoerd over wat er dan wel bij hem paste en ik heb hem kennis laten maken met een flink aantal andere opdrachtgevers in ons portfolio.” 

Tijdelijke erkenning

Een van die bedrijven was Groot RMO Techniek. Van de Gracht wist namelijk dat Groot RMO Techniek werknemers heel veel begeleiding en veel tijd en ruimte biedt. Bovendien mocht Nils zijn re-integratietraject bij Groot RMO Techniek beginnen en zo langzaam weer terugkeren op de werkvloer, zij het een andere. Ook kon Nils daar zijn opleiding afmaken.

Dat laatste had nog best wat  voeten in aarde, vertelt Van der Gracht. “De opleiding waar hij in eerste instantie aan was begonnen werd uitgefaseerd. Dus hebben we tijdelijke erkenning aangevraagd en zijn we met Groot RMO Techniek in gesprek gegaan om dat voor elkaar te krijgen.”

Dat is gelukt, Nils is ondertussen volledig geïntegreerd, heeft zijn opleiding afgerond en leert dagelijks nieuwe dingen. “Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat hij nu op fietsafstand van zijn werk woont en altijd op een vaste locatie en met een vaste leermeester werkt. Dat is voor Nils belangrijk. Ook de tijdsdruk is een stuk minder groot dan in de bouw, waardoor hij minder fouten maakt. In de utiliteitsbouw is het toch sneller van: ‘he, stel je niet aan. We moeten door.’ Dat is de reden dat Nils daar is uitgevallen. Groot RMO Techniek was juist heel erg begripvol en begeleidend. Ze hebben ook oog voor iemands mentale gezondheid. het gaat daar niet alleen maar om productie halen. 

Unicum

Toch is het bijzonder dat Groot RMO Techniek iemand heeft aangenomen die nog moest beginnen met reïntegreren en niet eens bij het bedrijf zelf was uitgevallen maar elders. Van der Gracht: “Dat is inderdaad een unicum. En het was ook niet gebeurd als Technicum er niet tussen zou zitten. Nils is immers officieel in dienst bij ons. In dat geval zou Nils in de ziektewet beland zijn, daarna werkloos en had hij ook zijn opleiding niet mogen afmaken omdat hij geen werkplek meer had.”

Door ingrijpen van Technicum - en met name Van der Gracht - kon alles even op pauze worden gezet toen Nils uitviel. “Het ROC werd in eerste instantie wel een beetje zenuwachtig omdat de opleiding ten einde liep. Nils was op het laatst de enige student met een Crebo-nummer van deze opleiding in Nederland.”

 

Van der Gracht: “Nils is bij Groot RMO Techniek een hele andere jongen geworden. Van een jongen met hangende schouders waar geen woord meer uitkwam tot een trotse werknemer die iedereen die in de werkplaats komt meteen een rondleiding geeft. Dat is voor mij het allergrootste compliment.”

 

Nils van den Berg (25), elektromonteur bij Groot RMO

“Meer dan 5 jaar geleden ben ik voor Technicum gaan werken. Ik wist toen wel dat ik iets met elektrotechniek wilde, maar nog niet precies wat. Daar heeft Technicum me mee  geholpen”, vertelt Nils van den Berg (25), inmiddels elektromonteur bij Groot RMO Techniek.

“De eerste opdrachtgever waar ik voor aan de slag ging was een camerabeveiligingsbedrijf. Ik hing beveiligingscamera’s op in parkeergarages en bij mensen thuis. Later ben ik voor een installatiebedrijf gaan werken en deed ik elektra klussen in de utiliteitsbouw. Daar ben ik flink overwerkt geraakt. Zeg maar gerust een burnout. Mede door de druk die altijd op dat soort klussen zat, maar ook omdat ik het werk eigenlijk helemaal niet zo leuk vond.

Bovendien ging het thuis ook niet goed en kreeg ik weinig steun van collega’s. En ik kreeg op school opeens een heel zwaar vak erbij. Alles bij elkaar was dat geen goede combinatie en ben ik ziek thuis beland.”

Ondersteuning

“Vanuit Technicum, Jeffrey dus, kreeg ik meteen heel veel ondersteuning. Hij informeerde regelmatig hoe het met me ging en gaf me de tijd om rustig weer op te knappen. Gaf bijvoorbeeld de tip om veel maar buiten te gaan en te gaan wandelen. En hij is met me mee naar school gegaan - ik deed mbo niveau 3 opleiding voor elektromonteur industriële panelen en systemen - om ze te vertellen waarom ik thuis zat en hoe we er samen voor konden zorgen dat ik de opleiding toch kon afmaken. Ik was namelijk bijna klaar toen ik uitviel. Ik mag nu volgende maand mijn diploma ophalen.”

Innovatief en uitdagend

Na een paar maanden thuis en na overleg met school, begon Nils voorzichtig weer aan zijn opleiding. Hij was inmiddels een van de laatste leerlingen op het mbo-traject en Jeffrey had ondertussen een andere opdrachtgever gevonden waar Nils aan de slag kon: Groot RMO Techniek. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en installeert melkwagens en koeltransportsystemen.

 

 

Omdat ik mijn opleiding heb kunnen afmaken en dus officieel elektricien ben is het meeste elektrische werk niet moeilijk voor me. Maar ze laten me ook gerust hydrauliek doen of staalwerk. En vrachtwagens waren ook nieuw voor me. Ik heb dus genoeg bij te leren en het is zeer afwisselend.”

“Mijn collega’s helpen me sinds de eerste werkdag ontzettend goed en hebben me op het hart gedrukt rustig te beginnen en waren heel geduldig. Ik voelde me al snel op mijn plek en heb voor mijn examenopdracht zelfs een gist-trailer ontworpen voor bakkerijen. Daar ben behoorlijk  trots op, dat was de eerste die ze bij Groot RMO Techniek hebben gebouwd. Het eerste prototype. En er was nauwelijks documentatie voor.”

 

Niet uitgeleerd

“Ik ben heel blij dat zowel Jeffrey als Tineke van Groot RMO Techniek me zo goed hebben begeleid en me het vertrouwen gaven dat ik hier aan de slag kon en op mijn gemak mocht herstellen. Het werk is zoveel uitdagender dan in die vorige baan. Daar vond ik het echt vervelend. Nu ga ik dagelijks met plezier naar mijn werk en ben ik nog lang niet uitgeleerd. Ik blijf hier echt nog wel lang werken hoor. Al was het maar omdat bijna iedere wagen die we hier bouwen uniek is.”

Nils denkt niet bij ieder glas melk dat hij drinkt ‘ik heb toch maar mooi de melkwagen gebouwd die er voor zorgt dat de melk vers van de koe in de schappen van de supermarkt belandt’. “Maar ik kijk wel bij iedere melk- en koelwagen die ik zie rijden even of die bij ons uit de werkplaats komt”, geeft hij lachend toe. “En ik voel me ook eindelijk weer de oude Nils. Ik krijg nu de ruimte om te groeien.”

 

“Ik kende Groot RMO Techniek niet voordat Jeffrey me er voorstelde”, vertelt Nils. “Maar ik ben super blij dat ik er aan de slag kon. Het is veel innovatiever en uitdagender werk dan een beetje stopcontacten boren.“

Dirk Groot en Tineke van der Mije - Groot RMO Techniek

“Het is niet zo dat we Nils speciaal hebben uitgekozen omdat hij elders niet op zijn plek zat of omdat we vaker mensen aannemen die ziek zijn,” zegt Tineke van der Mije van de afdeling personeelszaken van Groot RMO Techniek. “Voor ons was het - qua opleiding, leeftijd en woonplaats - gewoon een heel geschikte kandidaat waar we potentieel in zagen.”

Directeur Dirk Groot vult aan: “We zijn een sociaal bedrijf, geen sociale werkplaats. Dat iemand in het begin wat meer begeleiding nodig heeft, vinden we geen probleem. Zo letten we ook nooit op leeftijd als we iemand aannemen. Het belangrijkste is dat iedereen hier altijd alles mag vragen. Liever een keer te veel dan te weinig. En fouten maken mag, zolang je ervan leert. Voor Nils was dat erg belangrijk. En net als bij onze klanten, proberen we ook qua personeel zo min mogelijk nee te verkopen.” Want naast Rijdende Melk Ontvangst doen we bij Groot RMO Techniek veel meer. Transportkoelingen, maar ook de elektrificatie van vrachtwagens en trailers zijn steeds belangrijker voor de omzet geworden. Van der Mije: “Dan zijn goede allround (elektro)monteurs dus van groot belang. En dat is Nils.

Bovendien is hij leergierig en secuur. Dat vinden wij belangrijk. Vanwege zijn leeftijd hopen we dat hij nog lang bij ons wil blijven werken. Want net als alle technische bedrijven voelen we de krapte op de arbeidsmarkt. Het is verschrikkelijk moeilijk om goede technisch geschoolde vakmensen te vinden.

Dankzij de inzet van Jeffrey, maar natuurlijk vooral van Nils zelf, beschikken we nu over een goede allround elektromonteur met veel potentie.” 

Groot RMO Techniek begin in 1992 als bouwer van Rijdende Melk Ontvangstwagens. Dertig jaar later beslaat het werk echter veel meer. “Groot RMO Techniek is de verbindende factor tussen alle vrachtwagenfabrikanten en de leveranciers van koeltechniek, accupakketten en verschillende data- en stuursystemen”, stelt directeur Dirk Groot. Het in Opmeer gevestigde bedrijf bouwt en onderhoudt onder andere melkwagens en transportkoelingen, maar legt zich ook steeds meer toe op het elektrificeren van de vrachtwagenvloot. “Vanaf 2030 mogen in heel veel steden geen dieseltrucks meer rijden”, legt Groot uit. “Wij zorgen ervoor dat koelinstallaties op een accupakket kunnen doordraaien terwijl de motor van de vrachtwagen uit is. Nu nog vooral voor koeltransport, maar ook de bouw en logistiek zullen moeten elektrificeren nu er steeds vaker om emissievrij transport wordt gevraagd. Wij voorzien in die behoefte.” Er werken 22 mensen bij Groot RMO Techniek. 


‘Technicum is de verbindende factor’

Werken in de techniek

"Zo min mogelijk 'nee' verkopen"

Nils van den Berg is elektromonteur bij het in Opmeer gevestigde Groot RMO Techniek. De manier waarop hij daar terecht kwam mag gerust bijzonder genoemd worden.

Nils van den Berg is elektromonteur bij het in Opmeer gevestigde Groot RMO Techniek. De manier waarop hij daar terecht kwam mag gerust bijzonder genoemd worden. Het toont niet alleen de betrokkenheid van Technicum, maar ook de kennis van de markt en de goede contacten bij een keur aan technische bedrijven in de regio. 

 

Jeffrey van der Gracht, adviseur opleiden & contractantenbeheer bij Technicum

“Nils kwam een paar jaar geleden bij Technicum binnen als leerling”, vertelt Jeffrey van der Gracht, adviseur opleiden & contractantenbeheer bij Technicum. “Hij ging toen aan de slag in de utiliteit om zijn mbo niveau 3 diploma te halen. Na een paar jaar bleek dat hij bij het toenmalige leerbedrijf niet op zijn plek zat. Met uitval tot gevolg. Nils belandde ziek thuis.”

Samen met de opdrachtgever en Nils kwam Van der Gracht tot de conclusie dat Nils niet gelukkig werd in deze branche: de haast, de deadlines en de vele wisselende locaties pasten niet goed bij hem. “Ik heb hem in die periode begeleid. Hem op het hart gedrukt om de tijd te nemen en alles goed op een rij te zetten. In die tijd hebben we veel gesprekken gevoerd over wat er dan wel bij hem paste en ik heb hem kennis laten maken met een flink aantal andere opdrachtgevers in ons portfolio.” 

Tijdelijke erkenning

Een van die bedrijven was Groot RMO Techniek. Van de Gracht wist namelijk dat Groot RMO Techniek werknemers heel veel begeleiding en veel tijd en ruimte biedt. Bovendien mocht Nils zijn re-integratietraject bij Groot RMO Techniek beginnen en zo langzaam weer terugkeren op de werkvloer, zij het een andere. Ook kon Nils daar zijn opleiding afmaken.

Dat laatste had nog best wat  voeten in aarde, vertelt Van der Gracht. “De opleiding waar hij in eerste instantie aan was begonnen werd uitgefaseerd. Dus hebben we tijdelijke erkenning aangevraagd en zijn we met Groot RMO Techniek in gesprek gegaan om dat voor elkaar te krijgen.”

Dat is gelukt, Nils is ondertussen volledig geïntegreerd, heeft zijn opleiding afgerond en leert dagelijks nieuwe dingen. “Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat hij nu op fietsafstand van zijn werk woont en altijd op een vaste locatie en met een vaste leermeester werkt. Dat is voor Nils belangrijk. Ook de tijdsdruk is een stuk minder groot dan in de bouw, waardoor hij minder fouten maakt. In de utiliteitsbouw is het toch sneller van: ‘he, stel je niet aan. We moeten door.’ Dat is de reden dat Nils daar is uitgevallen. Groot RMO Techniek was juist heel erg begripvol en begeleidend. Ze hebben ook oog voor iemands mentale gezondheid. het gaat daar niet alleen maar om productie halen. 

Unicum

Toch is het bijzonder dat Groot RMO Techniek iemand heeft aangenomen die nog moest beginnen met reïntegreren en niet eens bij het bedrijf zelf was uitgevallen maar elders. Van der Gracht: “Dat is inderdaad een unicum. En het was ook niet gebeurd als Technicum er niet tussen zou zitten. Nils is immers officieel in dienst bij ons. In dat geval zou Nils in de ziektewet beland zijn, daarna werkloos en had hij ook zijn opleiding niet mogen afmaken omdat hij geen werkplek meer had.”

Door ingrijpen van Technicum - en met name Van der Gracht - kon alles even op pauze worden gezet toen Nils uitviel. “Het ROC werd in eerste instantie wel een beetje zenuwachtig omdat de opleiding ten einde liep. Nils was op het laatst de enige student met een Crebo-nummer van deze opleiding in Nederland.”

 

Van der Gracht: “Nils is bij Groot RMO Techniek een hele andere jongen geworden. Van een jongen met hangende schouders waar geen woord meer uitkwam tot een trotse werknemer die iedereen die in de werkplaats komt meteen een rondleiding geeft. Dat is voor mij het allergrootste compliment.”

 

Nils van den Berg (25), elektromonteur bij Groot RMO

“Meer dan 5 jaar geleden ben ik voor Technicum gaan werken. Ik wist toen wel dat ik iets met elektrotechniek wilde, maar nog niet precies wat. Daar heeft Technicum me mee  geholpen”, vertelt Nils van den Berg (25), inmiddels elektromonteur bij Groot RMO Techniek.

“De eerste opdrachtgever waar ik voor aan de slag ging was een camerabeveiligingsbedrijf. Ik hing beveiligingscamera’s op in parkeergarages en bij mensen thuis. Later ben ik voor een installatiebedrijf gaan werken en deed ik elektra klussen in de utiliteitsbouw. Daar ben ik flink overwerkt geraakt. Zeg maar gerust een burnout. Mede door de druk die altijd op dat soort klussen zat, maar ook omdat ik het werk eigenlijk helemaal niet zo leuk vond.

Bovendien ging het thuis ook niet goed en kreeg ik weinig steun van collega’s. En ik kreeg op school opeens een heel zwaar vak erbij. Alles bij elkaar was dat geen goede combinatie en ben ik ziek thuis beland.”

Ondersteuning

“Vanuit Technicum, Jeffrey dus, kreeg ik meteen heel veel ondersteuning. Hij informeerde regelmatig hoe het met me ging en gaf me de tijd om rustig weer op te knappen. Gaf bijvoorbeeld de tip om veel maar buiten te gaan en te gaan wandelen. En hij is met me mee naar school gegaan - ik deed mbo niveau 3 opleiding voor elektromonteur industriële panelen en systemen - om ze te vertellen waarom ik thuis zat en hoe we er samen voor konden zorgen dat ik de opleiding toch kon afmaken. Ik was namelijk bijna klaar toen ik uitviel. Ik mag nu volgende maand mijn diploma ophalen.”

Innovatief en uitdagend

Na een paar maanden thuis en na overleg met school, begon Nils voorzichtig weer aan zijn opleiding. Hij was inmiddels een van de laatste leerlingen op het mbo-traject en Jeffrey had ondertussen een andere opdrachtgever gevonden waar Nils aan de slag kon: Groot RMO Techniek. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en installeert melkwagens en koeltransportsystemen.

 

 

Omdat ik mijn opleiding heb kunnen afmaken en dus officieel elektricien ben is het meeste elektrische werk niet moeilijk voor me. Maar ze laten me ook gerust hydrauliek doen of staalwerk. En vrachtwagens waren ook nieuw voor me. Ik heb dus genoeg bij te leren en het is zeer afwisselend.”

“Mijn collega’s helpen me sinds de eerste werkdag ontzettend goed en hebben me op het hart gedrukt rustig te beginnen en waren heel geduldig. Ik voelde me al snel op mijn plek en heb voor mijn examenopdracht zelfs een gist-trailer ontworpen voor bakkerijen. Daar ben behoorlijk  trots op, dat was de eerste die ze bij Groot RMO Techniek hebben gebouwd. Het eerste prototype. En er was nauwelijks documentatie voor.”

 

Niet uitgeleerd

“Ik ben heel blij dat zowel Jeffrey als Tineke van Groot RMO Techniek me zo goed hebben begeleid en me het vertrouwen gaven dat ik hier aan de slag kon en op mijn gemak mocht herstellen. Het werk is zoveel uitdagender dan in die vorige baan. Daar vond ik het echt vervelend. Nu ga ik dagelijks met plezier naar mijn werk en ben ik nog lang niet uitgeleerd. Ik blijf hier echt nog wel lang werken hoor. Al was het maar omdat bijna iedere wagen die we hier bouwen uniek is.”

Nils denkt niet bij ieder glas melk dat hij drinkt ‘ik heb toch maar mooi de melkwagen gebouwd die er voor zorgt dat de melk vers van de koe in de schappen van de supermarkt belandt’. “Maar ik kijk wel bij iedere melk- en koelwagen die ik zie rijden even of die bij ons uit de werkplaats komt”, geeft hij lachend toe. “En ik voel me ook eindelijk weer de oude Nils. Ik krijg nu de ruimte om te groeien.”

 

“Ik kende Groot RMO Techniek niet voordat Jeffrey me er voorstelde”, vertelt Nils. “Maar ik ben super blij dat ik er aan de slag kon. Het is veel innovatiever en uitdagender werk dan een beetje stopcontacten boren.“

Dirk Groot en Tineke van der Mije - Groot RMO Techniek

“Het is niet zo dat we Nils speciaal hebben uitgekozen omdat hij elders niet op zijn plek zat of omdat we vaker mensen aannemen die ziek zijn,” zegt Tineke van der Mije van de afdeling personeelszaken van Groot RMO Techniek. “Voor ons was het - qua opleiding, leeftijd en woonplaats - gewoon een heel geschikte kandidaat waar we potentieel in zagen.”

Directeur Dirk Groot vult aan: “We zijn een sociaal bedrijf, geen sociale werkplaats. Dat iemand in het begin wat meer begeleiding nodig heeft, vinden we geen probleem. Zo letten we ook nooit op leeftijd als we iemand aannemen. Het belangrijkste is dat iedereen hier altijd alles mag vragen. Liever een keer te veel dan te weinig. En fouten maken mag, zolang je ervan leert. Voor Nils was dat erg belangrijk. En net als bij onze klanten, proberen we ook qua personeel zo min mogelijk nee te verkopen.” Want naast Rijdende Melk Ontvangst doen we bij Groot RMO Techniek veel meer. Transportkoelingen, maar ook de elektrificatie van vrachtwagens en trailers zijn steeds belangrijker voor de omzet geworden. Van der Mije: “Dan zijn goede allround (elektro)monteurs dus van groot belang. En dat is Nils.

Bovendien is hij leergierig en secuur. Dat vinden wij belangrijk. Vanwege zijn leeftijd hopen we dat hij nog lang bij ons wil blijven werken. Want net als alle technische bedrijven voelen we de krapte op de arbeidsmarkt. Het is verschrikkelijk moeilijk om goede technisch geschoolde vakmensen te vinden.

Dankzij de inzet van Jeffrey, maar natuurlijk vooral van Nils zelf, beschikken we nu over een goede allround elektromonteur met veel potentie.” 

Groot RMO Techniek begin in 1992 als bouwer van Rijdende Melk Ontvangstwagens. Dertig jaar later beslaat het werk echter veel meer. “Groot RMO Techniek is de verbindende factor tussen alle vrachtwagenfabrikanten en de leveranciers van koeltechniek, accupakketten en verschillende data- en stuursystemen”, stelt directeur Dirk Groot. Het in Opmeer gevestigde bedrijf bouwt en onderhoudt onder andere melkwagens en transportkoelingen, maar legt zich ook steeds meer toe op het elektrificeren van de vrachtwagenvloot. “Vanaf 2030 mogen in heel veel steden geen dieseltrucks meer rijden”, legt Groot uit. “Wij zorgen ervoor dat koelinstallaties op een accupakket kunnen doordraaien terwijl de motor van de vrachtwagen uit is. Nu nog vooral voor koeltransport, maar ook de bouw en logistiek zullen moeten elektrificeren nu er steeds vaker om emissievrij transport wordt gevraagd. Wij voorzien in die behoefte.” Er werken 22 mensen bij Groot RMO Techniek. 


‘Technicum is de verbindende factor’