Technicum nieuws

MEEST RECENTE ARTIKELEN

Opleiden & Ontwikkelen

Werken in de techniek

Innovatieve mbo-opleidingen voor de toekomst

Lees meer
Vakwijs

Motivatie is het enige dat je nodig hebt om te starten in de techniek

Lees meer
mbo'ers volgen een technische opleiding

Arbeidsmarktkansen voor mbo’ers

Lees meer

Business Cases

Engineer schetst de toekomst

Interne ontwikkeling door oplossing personeelstekort

Lees meer
Header

‘Om zij-instromers in te zetten in de techniek moeten we een stap extra zetten en dat kunnen we het beste samen.’

Lees meer
Treinstel Strukton Rail opdrachtgever van Technicum

Anders durven kijken naar werk: dynamiek in de spoorbranche

Lees meer

Laatste nieuws 

Aan het werk in de techniek

Bouwen aan een sterk sociaal netwerk als arbeidsmigrant

Lees meer
MVO

De energietransitie: Banen en kansen in duurzame technologie

Lees meer
Talent hacking

Talent Hacking vs. Traditionele werving: De kracht van online recruitment marketing

Lees meer
Werk aan techniek waar je trots op bent
> Een baan bij een topbedrijf > Uitstekend salaris > Opleidingen en certificaten > Veilige werkomgeving > A-merk gereedschap & kleding
Meer over ons

Solliciteren

Opleiding elektrotechniek volgen

Werken in de techniek zonder diploma, kan dat?

Natuurlijk kun je werken in de techniek zonder diploma! Het is een veelvoorkomende misvatting dat een formele opleiding de enige weg is naar een carrière in de technische sector. In werkelijkheid zijn er tal van kansen beschikbaar voor mensen zonder ervaring, en een van de meest leuke manieren om in de techniek te stappen is via het Technicum ONE-traject. Lees verder voor meer informatie over dit traject.

Inhoudsopgave: Werken in de techniek zonder diploma

Diploma is niet alles

Laten we de mythe van het diploma in de technische sector eens aanpakken. Hoewel een technisch diploma zeker voordelen kan bieden, zoals gespecialiseerde kennis en vaardigheden, is het niet de enige manier om in de techniek te slagen. Binnen de technische sector is er een groeiende vraag naar getalenteerde en gemotiveerde mensen, ongeacht hun opleidingsachtergrond. Het is dus zeker mogelijk om zonder diploma een technische functie te betreden.

Waarom omscholen naar de techniek?

De technologische sector biedt tal van voordelen om te werken in de techniek zonder ervaring:

 • Hoge vraag naar technisch personeel: De snelle technologische vooruitgang zorgt voor een constante behoefte aan gekwalificeerde technische professionals. Denk aan IT-specialisten, ingenieurs, en technici in de energie- en bouwsector.
 • Stabiele en goedbetaalde banen: Technische beroepen staan vaak bekend om hun aantrekkelijke salarissen en werkzekerheid. Door de hoge vraag zijn werkgevers bereid goed te betalen voor talentvolle werknemers.
 • Dynamische en innovatieve werkomgeving: Werken in de techniek betekent werken aan de toekomst. Of je nu betrokken bent bij het ontwikkelen van nieuwe software, het bouwen van duurzame infrastructuren, of het onderhoud van high-tech systemen, je draagt bij aan vooruitgang en innovatie.
 • Veelzijdige carrièremogelijkheden: De technische sector is breed en biedt een scala aan mogelijkheden. Van elektrotechniek tot biomedische techniek en van informatietechnologie tot civiele techniek, de keuzemogelijkheden zijn enorm.

Omscholen naar de techniek voor 40- en 50-plussers

Voor velen lijkt omscholen iets dat alleen voor jongere generaties is weggelegd. Toch is de realiteit anders. Steeds meer 40- en 50-plussers kiezen ervoor om een nieuwe weg in te slaan en zich te richten op een carrière in de techniek. Deze stap kan niet alleen leiden tot een tweede carrière, maar ook tot persoonlijke groei en nieuwe uitdagingen. Waarom zou je als 40- of 50-plusser de overstap naar de techniek overwegen, en hoe pak je dit aan?

Waarom omscholen naar de techniek op latere leeftijd?

 • Werkzekerheid en financiële stabiliteit: Technische beroepen bieden veelal werkzekerheid en goede salarissen. In een tijd waarin veel sectoren te maken hebben met economische onzekerheid, kan de overstap naar een technische functie financiële stabiliteit bieden.
 • Levenslange leerervaring: De ervaring en vaardigheden die je gedurende je carrière hebt opgedaan, zijn waardevol. Veel technische functies vereisen probleemoplossend vermogen, kritisch denken en projectmanagement – vaardigheden die je al beheerst.
 • Nieuwe uitdagingen en persoonlijke groei: Een carrière in de techniek kan je intellectueel uitdagen en een gevoel van voldoening geven. Je blijft geestelijk actief door voortdurend te leren en jezelf te ontwikkelen.

Wat is het Technicum ONE traject?

Het Technicum ONE Start traject is een nieuw initiatief dat mensen zonder technische ervaring de kans biedt om een basisopleiding te volgen en een carrière in de techniek te starten. Het Technicum ONE Start traject is een op maat gemaakt opleidingsprogramma om jou de basisvaardigheden binnen het technisch vakgebied te leren. In slechts 8 weken tijd leer je de belangrijkste vaardigheden om in de techniek te kunnen starten en uit te groeien tot een technisch specialist en dat allemaal zonder ervaring en diploma! 

De voordelen van het Technicum ONE traject

Het volgen van het Technicum ONE Start traject heeft diverse voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen:

 • Toegankelijkheid: Een van de grootste voordelen van het Technicum ONE traject is de toegankelijkheid. Iedereen die gemotiveerd is en de bereidheid heeft om te leren, kan deelnemen, ongeacht zijn of haar opleidingsniveau.
 • Basisopleiding: Het programma biedt een grondige basisopleiding in technische vaardigheden. Dit omvat vaardigheden die je nodig hebt om in de technische sector te werken.
 • Praktijkervaring: Naast theoretische kennis doe je ook praktijkervaring op. Je krijgt de kans om met echte technische apparatuur te werken en de vaardigheden die je hebt opgedaan in de praktijk te brengen.
 • Plaatsing bij werkgever: Een van de leukste aspecten van het Technicum ONE traject is dat het je tijdens dit opleidingsprogramma nauw samenwerkt met werkgevers in de technische sector. Dit betekent dat je, na het succesvol afronden van het traject, de mogelijkheid hebt om direct aan de slag te gaan bij een werkgever.

Lees ook eens: Motivatie is het enige dat je nodig hebt om te starten in de techniek

Jouw succesverhaal

Ben jij de volgende deelnemer die een technisch specialist wordt? Laten we eens kijken naar het verhaal van Jordy, een deelnemer aan het Technicum ONE traject. Jordy had geen technische achtergrond en was werkzaam in een totaal andere sector. Hij had altijd al interesse in techniek, maar hij dacht dat hij zonder een technisch diploma geen kans zou maken om te werken in de techniek. Toen ontdekte hij het Technicum ONE Start traject en besloot hij de sprong te wagen. 

Gedurende het traject verwierf Jordy waardevolle kennis en praktische ervaring. Hij leerde elektrische schakelingen te begrijpen, machines te onderhouden en problemen op te lossen. Dankzij het programma kreeg hij ook de kans om stage te lopen bij een vooraanstaand technisch bedrijf. 

Na het succesvol afronden van het Technicum ONE Start traject ging Jordy aan de slag bij SPIE. Zijn vastberadenheid en de vaardigheden die hij tijdens het traject had opgedaan, overtuigden de werkgever ervan dat hij een waardevolle aanwinst was voor het team. Ben jij de volgende waardevolle aanwinst? 

Tips voor succes in de technische sector zonder diploma

Als je overweegt om in de technische sector te werken zonder diploma, zijn hier enkele tips om je kansen op succes te vergroten:

 • Wees gemotiveerd: Motivatie en enthousiasme zijn essentieel. Laat zien dat je bereid bent om hard te werken en te leren.
 • Zoek leer- en trainingsmogelijkheden: Het Technicum ONE traject is niet de enige optie. Er zijn tal van andere cursussen en programma's beschikbaar die je kunnen helpen om technische vaardigheden te verwerven.
 • Netwerk: Maak connecties met werkgevers in de technische sector. Ga naar evenementen, conferenties en beurzen om in contact te komen met professionals en potentiële werkgevers.
 • Blijf op de hoogte: De technische sector evolueert voortdurend. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en trends door het nieuws binnen deze sector te lezen en voortdurend te blijven leren.

Lees dit artikel ook eens: 4 voordelen van een carrière in de technische sector

Switch maken binnen de technische sector

Wil je binnen de technische sector een switch maken? Dat kan uiteraard ook. Met Technicum ONE plus volg je opleidingen en behaal je certificaten die je nodig hebt voor jouw werk of om door te groeien naar een nieuwe functie of een nieuw vakgebied.

Werken in de techniek? Dat kan!

Werken in de techniek zonder ervaring is zeker mogelijk, en het Technicum ONE traject is een uitstekende manier om die droom te verwezenlijken. Met de juiste motivatie, inzet en deelname, kun je een succesvolle carrière in de technische sector opbouwen, ongeacht je opleidingsachtergrond. Het belangrijkste is om te geloven in jezelf en nieuwe kansen te grijpen. De technische sector heeft altijd behoefte aan gemotiveerde en getalenteerde mensen, en jij zou weleens die persoon kunnen zijn die het verschil maakt.

Werken in de techniek

Opleiding elektrotechniek volgen

Werken in de techniek zonder diploma, kan dat?

Natuurlijk kun je werken in de techniek zonder diploma! Het is een veelvoorkomende misvatting dat een formele opleiding de enige weg is naar een carrière in de technische sector. In werkelijkheid zijn er tal van kansen beschikbaar voor mensen zonder ervaring, en een van de meest leuke manieren om in de techniek te stappen is via het Technicum ONE-traject. Lees verder voor meer informatie over dit traject.

Inhoudsopgave: Werken in de techniek zonder diploma

Diploma is niet alles

Laten we de mythe van het diploma in de technische sector eens aanpakken. Hoewel een technisch diploma zeker voordelen kan bieden, zoals gespecialiseerde kennis en vaardigheden, is het niet de enige manier om in de techniek te slagen. Binnen de technische sector is er een groeiende vraag naar getalenteerde en gemotiveerde mensen, ongeacht hun opleidingsachtergrond. Het is dus zeker mogelijk om zonder diploma een technische functie te betreden.

Waarom omscholen naar de techniek?

De technologische sector biedt tal van voordelen om te werken in de techniek zonder ervaring:

 • Hoge vraag naar technisch personeel: De snelle technologische vooruitgang zorgt voor een constante behoefte aan gekwalificeerde technische professionals. Denk aan IT-specialisten, ingenieurs, en technici in de energie- en bouwsector.
 • Stabiele en goedbetaalde banen: Technische beroepen staan vaak bekend om hun aantrekkelijke salarissen en werkzekerheid. Door de hoge vraag zijn werkgevers bereid goed te betalen voor talentvolle werknemers.
 • Dynamische en innovatieve werkomgeving: Werken in de techniek betekent werken aan de toekomst. Of je nu betrokken bent bij het ontwikkelen van nieuwe software, het bouwen van duurzame infrastructuren, of het onderhoud van high-tech systemen, je draagt bij aan vooruitgang en innovatie.
 • Veelzijdige carrièremogelijkheden: De technische sector is breed en biedt een scala aan mogelijkheden. Van elektrotechniek tot biomedische techniek en van informatietechnologie tot civiele techniek, de keuzemogelijkheden zijn enorm.

Omscholen naar de techniek voor 40- en 50-plussers

Voor velen lijkt omscholen iets dat alleen voor jongere generaties is weggelegd. Toch is de realiteit anders. Steeds meer 40- en 50-plussers kiezen ervoor om een nieuwe weg in te slaan en zich te richten op een carrière in de techniek. Deze stap kan niet alleen leiden tot een tweede carrière, maar ook tot persoonlijke groei en nieuwe uitdagingen. Waarom zou je als 40- of 50-plusser de overstap naar de techniek overwegen, en hoe pak je dit aan?

Waarom omscholen naar de techniek op latere leeftijd?

 • Werkzekerheid en financiële stabiliteit: Technische beroepen bieden veelal werkzekerheid en goede salarissen. In een tijd waarin veel sectoren te maken hebben met economische onzekerheid, kan de overstap naar een technische functie financiële stabiliteit bieden.
 • Levenslange leerervaring: De ervaring en vaardigheden die je gedurende je carrière hebt opgedaan, zijn waardevol. Veel technische functies vereisen probleemoplossend vermogen, kritisch denken en projectmanagement – vaardigheden die je al beheerst.
 • Nieuwe uitdagingen en persoonlijke groei: Een carrière in de techniek kan je intellectueel uitdagen en een gevoel van voldoening geven. Je blijft geestelijk actief door voortdurend te leren en jezelf te ontwikkelen.

Wat is het Technicum ONE traject?

Het Technicum ONE Start traject is een nieuw initiatief dat mensen zonder technische ervaring de kans biedt om een basisopleiding te volgen en een carrière in de techniek te starten. Het Technicum ONE Start traject is een op maat gemaakt opleidingsprogramma om jou de basisvaardigheden binnen het technisch vakgebied te leren. In slechts 8 weken tijd leer je de belangrijkste vaardigheden om in de techniek te kunnen starten en uit te groeien tot een technisch specialist en dat allemaal zonder ervaring en diploma! 

De voordelen van het Technicum ONE traject

Het volgen van het Technicum ONE Start traject heeft diverse voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen:

 • Toegankelijkheid: Een van de grootste voordelen van het Technicum ONE traject is de toegankelijkheid. Iedereen die gemotiveerd is en de bereidheid heeft om te leren, kan deelnemen, ongeacht zijn of haar opleidingsniveau.
 • Basisopleiding: Het programma biedt een grondige basisopleiding in technische vaardigheden. Dit omvat vaardigheden die je nodig hebt om in de technische sector te werken.
 • Praktijkervaring: Naast theoretische kennis doe je ook praktijkervaring op. Je krijgt de kans om met echte technische apparatuur te werken en de vaardigheden die je hebt opgedaan in de praktijk te brengen.
 • Plaatsing bij werkgever: Een van de leukste aspecten van het Technicum ONE traject is dat het je tijdens dit opleidingsprogramma nauw samenwerkt met werkgevers in de technische sector. Dit betekent dat je, na het succesvol afronden van het traject, de mogelijkheid hebt om direct aan de slag te gaan bij een werkgever.

Lees ook eens: Motivatie is het enige dat je nodig hebt om te starten in de techniek

Jouw succesverhaal

Ben jij de volgende deelnemer die een technisch specialist wordt? Laten we eens kijken naar het verhaal van Jordy, een deelnemer aan het Technicum ONE traject. Jordy had geen technische achtergrond en was werkzaam in een totaal andere sector. Hij had altijd al interesse in techniek, maar hij dacht dat hij zonder een technisch diploma geen kans zou maken om te werken in de techniek. Toen ontdekte hij het Technicum ONE Start traject en besloot hij de sprong te wagen. 

Gedurende het traject verwierf Jordy waardevolle kennis en praktische ervaring. Hij leerde elektrische schakelingen te begrijpen, machines te onderhouden en problemen op te lossen. Dankzij het programma kreeg hij ook de kans om stage te lopen bij een vooraanstaand technisch bedrijf. 

Na het succesvol afronden van het Technicum ONE Start traject ging Jordy aan de slag bij SPIE. Zijn vastberadenheid en de vaardigheden die hij tijdens het traject had opgedaan, overtuigden de werkgever ervan dat hij een waardevolle aanwinst was voor het team. Ben jij de volgende waardevolle aanwinst? 

Tips voor succes in de technische sector zonder diploma

Als je overweegt om in de technische sector te werken zonder diploma, zijn hier enkele tips om je kansen op succes te vergroten:

 • Wees gemotiveerd: Motivatie en enthousiasme zijn essentieel. Laat zien dat je bereid bent om hard te werken en te leren.
 • Zoek leer- en trainingsmogelijkheden: Het Technicum ONE traject is niet de enige optie. Er zijn tal van andere cursussen en programma's beschikbaar die je kunnen helpen om technische vaardigheden te verwerven.
 • Netwerk: Maak connecties met werkgevers in de technische sector. Ga naar evenementen, conferenties en beurzen om in contact te komen met professionals en potentiële werkgevers.
 • Blijf op de hoogte: De technische sector evolueert voortdurend. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en trends door het nieuws binnen deze sector te lezen en voortdurend te blijven leren.

Lees dit artikel ook eens: 4 voordelen van een carrière in de technische sector

Switch maken binnen de technische sector

Wil je binnen de technische sector een switch maken? Dat kan uiteraard ook. Met Technicum ONE plus volg je opleidingen en behaal je certificaten die je nodig hebt voor jouw werk of om door te groeien naar een nieuwe functie of een nieuw vakgebied.

Werken in de techniek? Dat kan!

Werken in de techniek zonder ervaring is zeker mogelijk, en het Technicum ONE traject is een uitstekende manier om die droom te verwezenlijken. Met de juiste motivatie, inzet en deelname, kun je een succesvolle carrière in de technische sector opbouwen, ongeacht je opleidingsachtergrond. Het belangrijkste is om te geloven in jezelf en nieuwe kansen te grijpen. De technische sector heeft altijd behoefte aan gemotiveerde en getalenteerde mensen, en jij zou weleens die persoon kunnen zijn die het verschil maakt.