Productief thuiswerken

Thuiswerken kan een verplichting zijn, maar ook een vrijwillige keuze. Wat de reden ook is, je wilt er natuurlijk wel een productieve dag van maken. Lees nu onze 5 tips voor productief thuiswerken.

12 maart 2020 was de dag dat onze regering een eerste pakket maatregelen afkondigde om de coronacrisis in ons land tegen te gaan. De boodschap: blijf thuis met verkoudheidsklachten, geen bijeenkomsten met meer dan 100 personen en werk zoveel mogelijk vanuit huis.

Thuiswerken was ineens een verplichting, maar dat hoeft het natuurlijk niet altijd te zijn. Soms is het ook een hele bewuste keuze; een afspraak tussen werknemer en werkgever. Bijvoorbeeld om je werk te combineren met de zorg voor je gezin of om reiskosten te besparen. Wat de reden ook is, thuiswerken betekent niet direct dat je minder productief bent. Om zoveel mogelijk uit je thuiswerkdag te halen, delen wij 5 tips met je: 

1. Creëer een aparte werkplek
De mate van productiviteit tijdens een werkdag hangt grotendeels af van de afleiding om je heen. Zorg daarom voor een eigen plek waar je ongestoord kan werken, bij voorkeur in een aparte kamer of ruimte. Let daarbij ook op je houding. Ga bijvoorbeeld niet de hele dag op een te lage stoel aan de keukentafel zitten, maar zorg waar mogelijk voor een bureau en goede stoel die je op de juiste hoogte kunt afstellen. Zo houd je de werkdag goed vol en voorkom je eventuele rugklachten.  

2. Houd vast aan je dagelijkse routine

Begin je dag zoals je dat bij een reguliere werkdag ook zou doen. Zet je wekker op een vast tijdstip, neem een frisse douche, trek schone kleren aan en neem de tijd voor een gezond ontbijt aan de eettafel. Houd zo veel mogelijk vast aan dit ritme. Je lichaam en geest herkennen de routine en schakelen makkelijker om naar je ‘werk-modus’ met de benodigde concentratie en resultaatgerichtheid. Trap dus niet in de valkuil om in je badjas, met je ontbijtbord achter je laptop te kruipen.

3. Werk taakgericht
Werk met een to-do-list en begin bijvoorbeeld elke dag met een simpele taak, zoals het opmaken van je bed; een voorbeeld uit de BOOS anti-coronadepressie podcast van Tim Hofman. Een hele simpele taak, maar wel de eerste die je die dag hebt afgerond. Die ene afgeronde taak leidt vervolgens tot de volgende afgeronde taak, totdat je aan het einde van de dag heel veel taken hebt afgerond. En zonder een kleine taak af te ronden, zul je ook geen grote taken af maken. Heb je toch een dag waarin het allemaal even wat minder soepel gaat? Dan heb je tenminste nog een lekker opgemaakt bed om de dag in te eindigen.

4. Gun jezelf pauzes

Thuiswerkers hebben vaak de neiging om veel te lang achter elkaar naar hun monitor te staren. Door je eigen plek te creëren en afleiding te vermijden, is het makkelijk om in je werk te duiken. Het is echter belangrijk om ook pauzes te nemen, dus gun deze jezelf ook. Pauzes hebben een positief effect op je concentratievermogen en daarmee ook op je productiviteit. Dus neem de tijd om te lunchen of haal gerust even een frisse neus en ga daarna weer met nieuwe energie aan de slag.

5. Houd contact met je team en andere collega’s
Het gevoel om ‘ergens bij te horen’ is ontzettend belangrijk, ook als het gaat om je werk. Blijf daarom in contact met je collega’s. Begin bijvoorbeeld iedere dag met een digitale aftrap. Op die manier blijf je op de hoogte van elkaars werkzaamheden en is het ook makkelijker om hulp te vragen of te geven. Er zijn tegenwoordig genoeg programma’s voor online vergaderingen, zoals Skype of Microsoft Teams. Tip: sluit de week ook eens digitaal af met een vrijmibo (vrijdagmiddagborrel). Bespreek de werkweek en luidt gezamenlijk het weekend in!